深圳雅兰酒店/毕路德
Airland Hotel Shenzhen by BLVD
2015-01-13 17:50:32    | keywords: 雅兰  酒店  BLVD  毕路德  刘红蕾 
深圳雅兰酒店/毕路德
  • 最新工作 Latest Jobs
     

Courtesy of BLVD International Inc. 感谢毕路德的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
深圳雅兰酒店位于深圳的东部黄金海岸大梅沙海滨,是集旅游、休闲、商务会议于一体的综合型度假酒店。但由于是改造项目,设计面临极为有限的预算。在此情况下,我们需要尽可能的利用建筑弧线型的空间格局,摒弃原有的繁杂与狭隘,充分考虑引入室外的自然景观、通风和采光,保持中庭及四周公共区域是一个开放的空间,旨在利用最低预算改造出风格一体化的纯净、自然而浪漫的氛围。
 
设计师希望通过简约、纯粹的空间营造置身自然之美的惬意,令客人得到放松、愉悦的难忘体验。在莹白的场域里,藉由木纹与光影,构筑大堂空间简洁的主体线条。项目充分调动阳光与空间内部的颜色互动。窗外艳阳穿透白色纱帘,洒落在墙壁与地面之间,随着时间推移变幻不同的表情,交错出大自然的抽象画作。
 
从经济成本和设计意图两方面考虑,我们绝大部分选用当地材质,在空间的设计上尽量求简,同时又可凸现设计感。色彩的过渡带动了材质的变化,带有反射光泽的玻璃与粗糙的石材表面和天然亚麻材质形成对比;高光泽度的石材又与渐层木纹表面形成强烈反差,丰富了空间层次。半空中星星点点的灯光点缀了整个中庭,在波浪般的场景下,犹如各式各样的海洋生物在自由自在地畅游。
 
值得一提的是,在中庭与西餐厅衔接处,我们也以最低成本,巧妙创造出如竹林般的天然屏风,生动的犹如海洋生物般的灯具点亮了这片竹林,既能适当地遮挡过往人群的视线,又能将餐厅内优雅的氛围恰当地流露出去。西餐厅的色彩组合汲取了大自然的造物灵感,让整个“自然海洋”的主题风格更加形象化。同时,大堂中庭莹白、淳朴的碗状“鸟巢”形式与波浪的建筑空间形态浑然一体,纯净而独特,带给中庭别样的视觉亮点。
 
\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

 
Located on the Dameisha Coast,the Golden Coast in eastern Shenzhen, Airland Hotel is a small-scale resort hotel offering tourism, relaxation and conference facilities. As it was a renovation project, the total budget was quite challenging. Because of this, the designers made the best use of the existing space, which is shaped by the curvy architecture. The complicated design was abandoned; instead, natural landscape and sunlight are introduced into interior while keeping the openness and ventilation of the atrium and its surrounding. The design intent was to achieve a pure, natural and romantic ambience with minimum budget. 
 
The designer wished to create a minimal and pure space that offers relaxing and pleasant experiences through its natural beauty. In the pure white space, wood grains and shadows become the dominant lines in the lobby, accented by the interaction between sunlight and the interior color scheme. As the guestroom is very small, the open-style design was adopted to maximize the light effect in space expansion. The sunlight splashes through the white sheer onto the wall and floor, with the change of time, creating different shadows and lines as in an abstract painting. 
 
Considering the financial cost and design intent, the wall and ceiling are mostly finished by the simplest material, white paint, and the flooring is finished by local materials. While pursuing a pure and minimal space, the details of the design are well crafted. The color transition brings with it the change of materials - reflective glass, matt stone surfaces and natural linen textures contrast with each other; glossy stones contrasting with wood grain gradations enrich the layers and the texture of the space; the scattered pendants illuminating the atrium give the impression of different sea animals happily swimming in a wavy sea. 
What is worth mentioning is that in the buffer zone between the atrium and the western styled restaurant, a natural screen resembling a bamboo forest, is artfully created with minimum cost, accented with a sea creature-like light fixture. The screen provides certain privacy and also delivers elegant ambience. The color scheme of the restaurant seeks its inspiration from sea life, which is the theme of the western restaurant. Meanwhile, most of the original European classical stairs are transformed into white and minimalist bowl-like “Bird Nest” forms, which are integrated into the wavy architecture, pure and unique, providing a visual focus for the atrium. 


项目信息:
项目地点:深圳大梅沙
项目面积:21460平方米
设计公司:毕路德
设计者:刘红蕾
项目摄影:Pedro Pegenaute
竣工时间:2013年
 
Credits:
Location:Dameisha Shenzhen
Area:21460m2
Design Company: BLVD International Inc.
Designer: Honglei Liu
Photographer:Pedro Pegenaute
Completion:2013

上一篇:小雪酒店/1990uao
下一篇:悦湖轩餐厅/毕路德