维斯顿寓所/Antonio Maciá
Weston House by Antonio Maciá
2015-06-30 12:16:10    | keywords: 维斯顿寓所  Antonio  Maciá 
维斯顿寓所/Antonio Maciá
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of Antonio Maciá. 感谢Antonio Maciá的投稿,Photos: Copyright David Frutos, 90degree版权所有,不得转载。

在西班牙的阿利坎特,有座名叫阿尔特亚的城市。在这座城市里,有栋坐山面海、花园环绕的建筑,而该建筑一楼便是维斯顿寓所的所在。

起初,该寓所并未与其周遭环境有任何联系,因此,项目团队需要解决的首要问题显然就是:释放该楼层的潜力,使之与整个外部环境相连,尤其是与其前面的大海相连。这种设计使寓所分成了面朝南北的两个部分。主卧及主卫均位于较为狭窄的第一部分,而一体化的厨房、客厅及餐厅则位于第二部分。为了完成该项目,我们还借鉴了知名摄影师爱德华·H·维斯顿的作品,因为其作品在捕捉动中有静的运动曲线时呈现出了一种独特的美感。我们从这点出发,设计出了能够穿行寓所两端的家具,使之成为寓所空间的主要标志性元素。

我们坚信人体与各种设计措施、比例及材质均存在着某种关联。对我们而言,这种关系能够增强人们对环境的感知能力。因此,在建筑设计过程中,我们时刻谨记心理因素这一至关重要的方面。比如,公寓部分采用《模度》(Le Corbusier,1948)一书中所述的尺寸作为设计基准。从这个意义上讲,我们首先将高度设为226厘米,然后将之分为不同部分:厨房工作台86厘米、长椅43厘米、桌子70厘米。此外,大部分家具均可视为项目的组成部分,因为地毯、“crochair”扶手椅、餐桌及垂直花园都是为该寓所量身定制的。

\
image by: David Frutos 

\
image by: David Frutos 

\
image by: David Frutos 

\
image by: David Frutos 

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos 

\
image by: David Frutos 

\
image by: David Frutos 

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos
 
\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos

\
image by: David Frutos
   
This house is located at the ground floor of a building which is found among gardens and by the sea, up in the hill from a city called Altea, in Alicante (Spain). 
 
In the very beginning this house was unconnected to its own surroundings and therefore, the first decision to make was already clear:  to set the floor free so it could be related with the whole outer environment, but especially, with the sea in ahead of it. Because of this arrangement the house remained split up in two slices facing south and north. In the first piece, which is the narrower of both, the master bedroom and the main bathroom are placed; and in the second one the space is starred by a combination of kitchen, living, and dining all in one. In order to do so we took as a reference one of the works of the well-known photographer Edward H. Weston, because of the beauty shown while capturing the curves and the quiet of the movement. This starting point helped us to design a piece of furniture capable of traveling from one end to another of the house and of becoming the main defining element of the space. 
 
We strongly believe in the relevance of connecting the human body with the measures, the proportions, the materials... For us this relationship enhances the way in which people perceived their environment. Hence, psychological factors are a very important aspect to take keep in mind when designing architecture. For instance, the section of this flat has been designed by using as a ground the dimensions described in "Le Modulor" (Le Corbusier, 1948). In this sense, we took for the height 226cm and then we made fractions out of it:  86cm for the countertop; 43cm for the benches and 70cm for the tables. Besides, most of the furniture can be considered as part of the project itself. The carpets, the "crochair" armchair, one of the tables and the vertical garden were designed specially for this house. 
 
项目信息:
项目名称:维斯顿寓所
项目位置:西班牙  阿利坎特省  阿尔特亚市  阿尔特亚山
项目主理:Antonio Maciá Mateu
项目合作:Ana Mora Vitoria建筑事务所
项目日期:2013年1月
项目工期:3个月
项目预算:105 000欧元
家具预算:22 000欧元
项目面积:102.37平方米(室内77.50平方米,露台24.87平方米)
项目客户:JC&M
项目摄影:David Frutos
 
Project Credits:
Project: Weston House
Situation: Altea Hills. Altea. Alicante
Project Leader: Antonio Maciá Mateu
Collaborators: Ana Mora Vitoria. Arquitecta
Date: Jan., 2013
Time-frame for Construction:3 meses
Budget: 105.000 €
Furniture Budget: 22.000 €
Area: 102,37 m2 (77,50 m2 de vivienda y 24,87 m2 de terraza)
Client: JC&M
Photographer: David Frutos
 

上一篇:臻太极的设计/海华设计
下一篇:Froburgstrasse 阁楼改造 / Reuter Raeber

相关推荐