大众剧院
Everyman Theatre
2014-08-21 13:49:00    | keywords: 剧院  2014  RIBA  Stirling  斯特林  文化  建筑 
大众剧院
  • 最新工作 Latest Jobs
     
By Haworth Tompkins 
 
 
崭新的大众剧院融合了建筑师霍沃思·汤普金斯关于剧院建造的主题和创意。虽然是全新的建筑,却透露出旧建筑的氛围,体现在剧场、酒吧和通风部分对砖块的回收利用。材料配置、照明和标识设计方面也处处彰显建筑的高品质特性。每个细节都是经过深思熟虑直至达成最终决定。一楼主厅的酒吧占据了整个建筑前方。隐藏在后方的是一处僻静的作家室,充满绅士俱乐部的氛围。焦橙色室内装潢的礼堂设计十分巧妙,同时彰显出马彻姆的建筑风格以及原创电影院的温馨氛围。
 
旧剧院改造自19世纪的小教堂,坐落在当时利物浦市最为重要的文化街上,最终还是因为不能适应21世纪生产和观众的需求,面临着在旧址上新建剧院的挑战,这是业主团队需要勇敢迈出的关键一步。
业主选择与霍沃思·汤普金斯合作的原因在于他十分清楚组织的本质和愿景。因此,在过去的九年间,他们密切合作,最终打造出一流品质的建筑,同时还保留了大众剧院独特的历史价值。新建筑整合了技术先进的400人剧院,精确地表达了各种元素的原创性,如更加小型的表演空间、排练室、奢华的暖房、公共门厅、咖啡馆和酒吧以及配套办公室和附属空间。建筑前方和后方均采用同样的材料,对细部给予了同样的关注。
 
霍沃思设计的建筑使人们本能地愿意贴近并接触,这体现在栏杆、墙壁和精美的定制细木工等。整个实体十分完美却没有矫揉造作的感觉,所有元素相得益彰,共同呈现出建筑的独特性。当地人最喜欢的元素是大众剧院外立面的蚀刻金属遮阳结构,由105块落地镂刻利物浦人物画像构成。这可能显得过于热情,但是利物浦就是这样感情外露的。这栋建筑在日复一日的使用中会历久弥新,更具优雅与内涵,为忠实的观众带来愉悦,第一次光临的人们也将体验寻宝的旅程。

\

\

\

\

\

\

\

\

 
The new Everyman feels like a found space. It draws on the themes and ideas of Haworth Tomkins’ previous theatre work. Here all is a new-build, yet it has the ambience of an old building, in part down to the use of recycled and exposed brick in the major areas of auditorium, bars and circulation. This is a building that breathes quality in its choice of materials, in its lighting and its signage. Everything has been thought about over and over and the right decisions reached. The tour de force is the first floor bar, a piano nobile stretching across the front of the building. Tucked in behind is a nook of a writer’s room with the air of a gentlemen’s club. The auditorium, with its burnt orange upholstery, is a clever cross between Matcham and the cosy cinema feel of the original.
 
The old theatre, converted from a 19th Century chapel on one of the city’s most important streets, was one of the most cherished of Liverpool’s cultural assets.  It was though totally unsuited for productions and audiences in the 21st century.  Consequently, the challenge to build a new purpose-built theatre on the site of the original was a brave but key move by the client team. In selecting Haworth Tompkins they found a partner who understood the essence of the organisation and its ambitions. Consequently over the past nine years they have worked closely together to deliver a building of outstanding quality that retains the unique values of the Everyman. The new building includes a technically advanced and highly adaptable 400 seat theatre which exactly mirrors the shape of the original, smaller performance spaces, rehearsal room, a sumptuous green room, public foyer, café and bar along with supporting office and ancillary spaces. Back and front of house are turned out using the same materials and with the same attention to detail.
 
Haworth Tompkins have created a building that instinctively you want to reach out and touch; its handrails, walls and exquisite purpose-built joinery are all equally tactile. The concrete is good but never precious. However none of the elements shouts out, together they simply add to the whole, amplifying this exceptional piece of architecture. The most discussed (and locally loved) feature of the new Everyman is the etched metal brises soleil on the facade featuring 105 full-length cut-out figures based on photographs of Liverpudlians. Anywhere else this might be seen as patronising but this is Liverpool which loves to wear its heart on its sleeve. This is a building that will age gracefully, continually enriched by the patina of daily use. It will both reassure and delight its loyal audience and those discovering this gem for the first time. 
 
 
项目信息Credits
Client: Liverpool And Merseyside Theatres Trust
Awards Won: Riba Stirling Shortlist, Riba National Award, Riba North West AwardContractor: Gilbert-Ash
Theatre Consultant: Charcoalblue
Structural Engineer: Alan Baxter & Associates
Services Engineer: Watermans Building Services
Cost: £13,300,000 
Photographer: Philip Vile 
Photographer: Haworth Tompkins
 
 
Via RIBA  译:90degree
 
如需转载,请注明如下说明并发邮件至editor@90dg.cn告知我们,感谢您对90degree编辑部的支持:
【90degree授权 (请填写您的名称) 转载发布在www.90dg.cn的这篇文章,Via RIBA  译:90degree】

 

上一篇:伯明翰图书馆
下一篇:曼彻斯特艺术学院