泰国曼谷现代佛寺建筑
The Contemporary Buddhist Temple
2014-09-15 13:51:22    | keywords: 曼谷  泰国  佛寺  宗教  文化 
泰国曼谷现代佛寺建筑
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of World Architecture Community 感谢WA的投稿,90degree编译,本文未经许可,不得转载,如需转载请发邮件至editor@90dg.cn

公司信息 Company Information:
建筑师/公司名称:Kwanchanok Weschasart
国家:泰国
Architect/ Office Name: Kwanchanok Weschasart
Country: Thailand
 
项目信息Project Information: 
项目名称:泰国曼谷现代佛寺建筑
所在地区:泰国 曼谷
设计团队:Veera Leelapattanaputi(顾问)
建成/概念:概念
项目类型:宗教建筑
Project Name: The Contemporary Buddhist Temple
Location of Site: Bangkok, Thailand
Design Team: Veera Leelapattanaputi, Advisor
Built / Concept: Concept
Project Type: Religious place
 
项目图片Project Images:

\
项目场地规划及其图释
Site planning and diagram of site planning
 
\

公共区域平面图及佛寺“真理之径”中的景观截面彩图与周边环境细部
Public area plan and landscape section illustrating space and atmosphere of “journey to truth”
 
\
佛法馆及其设计过程图解
Dhamma pavilion and diagram showing design process
 
\
佛法馆毗邻一条林间小径
Approaching from the path toward Dhamma pavilion
 
\
佛法馆入口处精致的小型植栽空间
The entrance of Dhamma pavilion providing compression space
 
\
佛法馆室内规模、光照及空间相关环境展示
Atmosphere in Dhamma pavilion showing volume, lighting and space
 
\
佛寺后院僧侣私境平面图,呈现一处远离尘世、拥抱自然的宁宿之境
Private area plan presenting isolating and embracing nature of dwelling unit
 
\
佛法馆建筑模型
Model of Dhamma pavilion
 
\
项目场地模型
Site model
 
 
项目访谈Project Questions:
 
问:项目客户或指导方对该项目的概念性设计具体有哪些要求?
Q: What was the client’s / instructor’s requirement for this project?
答:该项目属于现代佛寺建筑项目,是2011年泰国易三仓大学建筑学专业本科学位论文性命题作品其中之一。项目设计要求学生将博大精深的佛家文化巧妙自如地融于建筑语言之中,进而将自己学到的建筑原理进行活学活用,并结合相应的建筑风格,设计出一座概念性的现代佛寺建筑。
A: The project, The Contemporary Buddhist Temple, is a thesis which in partial fulfillment of the requirements for the degree of Bachelor of Architecture, Assumption University 2011. The project was proposed by the attention to work on a type of the project that have deep-rootedness and have been discussed for the design principles in this time to crystallize the idea that has been developed from various aspects of design while studying in architecture faculty.
 
问:请具体谈谈该项目的概念基础。
Q: Kindly describe the conceptual basis of the project.
答:该项目要求学生通过科学合理的设计手法,向生活在现代尘世中的人们传递佛教主旨,使人们能够从建筑设计中感知与体悟佛法的高远意境,静心融入远离俗世喧嚣的自然界中,从而达到思想的净化。根据佛教的主旨:摆脱道德、意识和智慧上的俗念束缚,即领悟真理,设计者在项目场地内设置了一系列通往自然丛林的“真理之径”,旨在指引人们进行心灵净化之旅,进而通过内心的平和,体悟佛法真谛。
A: To communicate the Buddhist main idea to the contemporary people, the project respond to culture assimilation, perception toward nature which is separated with the city and science learning instead of cultivation by “the journey to truth” which is able to be learnt, experienced and discovered through the design. Based on the main purpose of Buddhism, to get rid of suffering by morality, consciousness and wisdom (to see the truth), “the journey to the truth” is provided in sequences in the site which are entering nature, concentrating on inner journey and seeing the truth through peaceful mind.
 
问:在该项目的设计中,都应用了哪些材料?分别都用在哪里?为什么?
Q: What materials are used in this project, why and where?
答:该项目的主体建筑采用钢结构支撑,并用相应木材装饰出佛寺应有的古朴与庄严。之所以采用钢结构,是因为其具备的诸多优点:首先,它能够使讲究多尺度、多角度的佛法馆拥有相对规整、稳固的建筑外立面。其次,钢材与木材结合应用于同一建筑体中,将自然融入设计,并与周边的自然丛林环境相互应衬。
A: In this project, a main structure is used by steel and finished with wood. There are many advantages using steel construction. Firstly, to be able to build the envelope of the Dhamma pavilion that has various sizes of lengths and degrees of angles. Secondly, steel is able to be attached with wood which provide a natural sense blending the design to surrounding embedded by trees.
 
问:请对建筑内各空间及其功能性布局相关情况进行详尽说明。
Q: Please elaborate on the various spaces, their functions and the space planning involved.
答:在该项目的设计中,既有场地、场地规划以及建筑空间布局,这三者是互为关联的。项目场地分为三个区块,分别为:公共活动区块、心灵净化区块以及僧侣生活区块。建筑与景观的设计与布局都具有特定的宗教意义,进而区分出相应的功能区块。首先,建筑群落集中的大型公共活动区块内设有僧侣办公场所、佛事接待处、救济院以及佛学博物馆。其次,位于心灵净化区块漫步长径后方的一个大型空间是用于举行各种宗教仪式的集会场所。最后,隐于自然丛林深处的若干小户型住区是僧侣们日常生活、居住之所。
A: There is a relatedness between existing site, site planning and architectural space. The site is separated into three zones which are community, spiritual and dwelling area. Architectural designs and landscapes respond to specific purpose and function of each zone. Firstly, the large space with architecture grouped are created for community area providing office, reception, almshouse and museum to motivate people to come and learn. Secondly, one huge space after the long path in spiritual area is provided for congregation for religious rite. Lastly, small units are inserted into the forest for more privacy in dwelling area.
 
 
项目信息 Project Credits:
文字:Kwanchanok Weschasart
图片:Kwanchanok Weschasart
Text: Kwanchanok Weschasart
Photographs: Kwanchanok Weschasart
 

上一篇:全球唯一八星级酒店——酋长国宫殿酒店
下一篇:柏林中央图书馆