温馨的市郊小教堂
The Chapel
2014-11-21 17:49:10    | keywords: 教堂  建筑  色彩  宗教 
温馨的市郊小教堂
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of a21studio. 感谢a21studio的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
这是坐落于越南胡志明市一处全新市郊居民区内的一座雅致的小教堂建筑。由于房地产危机,该居民区的周边十分缺乏相应的公共建筑设施;因此,这座小教堂是专门为这里的居民们设计建造的,尤其便于年轻人举办和参加各种活动,例如,各类集会、婚礼、展览,同时也为人们享受咖啡、茶点提供了适当的公共空间。
 
项目地块租约10年,占地200平方米。小教堂的建造充分利用了该地块业主原先的建筑结构及材料,如,钢质框架,金属板等等。以钢材作为主要的结构材料,不仅减缓了地基的负重,同时也有助于缩短工期、节约成本。建筑外墙由若干对40×80规格的钢柱与若干规格为40x40的钢质支架和白色喷漆金属板共同支撑构筑而成;因此,从远处看,整个建筑就呈现出一座洁白的小教堂外观。
 
然而,原有的钢质材料都不够牢固;而立柱和横梁又被视为确保整个建筑稳定性的关键所在。于是由规格为90x90的钢筋铸成的树状钢柱成为唯一的支柱,支撑着整个教堂的内部结构。小教堂从外到内都折射着一种清新、雅致的美感,室内仅有一个大型场地,以纯洁的白色为主色调,空间布局简约、灵活,适应于举行各种不同的公共社交活动。教堂入口和天窗等处均装饰有层叠式彩色挂帘,以丰富整体空间色彩,进而弱化冷色调的钢质材料。此外,木质材料在地板和桌椅等设施制造中的应用,不但体现出当地纯朴的民风,同时,这种自然氛围的营造也与户外的一系列绿化景观和谐相融。
 
这座小教堂的建成为这一全新居民区中的年轻人提供了理想的社交场所,使项目地块在有限租期内充分发挥积极的社交作用。五颜六色的挂帘和天然、淡雅的建筑材料相互映衬中,提升了整个空间的美学价值。

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\
 
 
The Chapel is a community space in a new urban ward on the outskirt of Hochiminh City, Vietnam. As the result of estate crisis, the surrounding area is lacking of communal centers; therefore, the Chapel is designed to be the place for people, especially the youth, to participate in activities such as conferences, weddings, exhibitions or enjoying a light coffee and snack.
 
Located in a 10x20m land rented in 10 years, The Chapel takes advantages of materials from the owner’s previous projects such as steel frames, metal sheets... Moreover, by using steel as the main structure material, it not only makes the foundation lighter, but also helps shorten the construction period than normal, and saving cost as well. The portal frame is made by dual 40×80 steel columns with 40x40 steel braces connecting to white painted metal sheets; so from a distance look, the building appears as a white chapel.
 
However, the available steels are not strong enough; columns and beams are considered to stabilize for the entire building. A tree shaped steel column with 90x90 steel bars is applied to be the only structure that appears inside the Chapel. This either gives an aesthetic look to the Chapel or saves more space on the ground for different activities. Inside, the chapel is the single space covered by a pure white. The multi-layer colorful curtains are orderly arranged and placed in the opens to add more colors to the entire space as well as soften the coldness of the metal frames. In addition to nature feelings, wood in its rustic look are also applied for floor and furniture besides the layouts of gardens around the building.
 
Finally, the Chapel is a community space for the youth in a new urban area. In order to adapt multiple operations and deal with short term rent, a steel portal frame supported by a single tree shaped column is employed. Additionally, colorful curtains and natural materials are used to boost the entire space.
 
 
项目信息:
项目名称:小教堂
项目客户:Long Ruoi
项目地点:越南 胡志明市
占地面积:200平方米
建筑面积:140平方米
建筑材料:钢质框架,回收家具、回收木材、彩色挂帘等
项目竣工:2014年6月
项目摄影:a21studĩo
Project Credits:
Name of project: The Chapel
Client: Long Ruoi
Location: Hochiminh city, Vietnam
Project Area: 200 m2
Building Area: 140 m2
Materials: Steel frames, salvaged furniture, recycled wood, color curtains...
Completed: 6/2014
Photographs: a21studio
 
 
公司简介:
a21studĩo成立于2009年,是一个小型建筑设计团队,他们希望通过建筑设计,将自己的对于生活的态度立体化、形象化,进而融入到周边环境之中。

Company Profile: 
Established in 2009, a21studĩo is a small group of designers that wishes to bring their conception of life to the surroundings by architecture.
 

上一篇:办公楼居然可以变成童话里的冒险乐园!
下一篇:东京浅草旅游中心大楼——妙趣横生的层叠式建筑