东京浅草旅游中心大楼——妙趣横生的层叠式建筑
Asakusa Tourist Center
2014-11-24 13:58:42    | keywords: 东京  浅草旅游中心  隈研吾  建筑 
东京浅草旅游中心大楼——妙趣横生的层叠式建筑
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of Kengo Kuma & Associates. 感谢隈研吾建筑都市设计事务所的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
项目位于东京浅草区雷门观光点的一处占地仅326平方米街角地块内,是一座包含有旅游信息中心、会议室、多功能大厅和展览空间等多个功用区域的综合型旅游中心大楼建筑。该中心大楼的建立,使浅草区生气勃勃的旅游街区景象得以有效地纵向延伸,在别样醒目的层叠式屋顶组合楼层中,各式各样的旅游商贸活动有条不紊地进行着。大楼设计打破了传统的层阶性建筑结构,创建出“全新的楼层格局”。所有的通风及相关设备都安装于呈对角线错开的下层屋顶与上层地板的间隔空间中,这样的设计确保了这一中等高层建筑能够拥有良好的通风效果。此外,各楼层间极富特色的分离式楼层间隔,将这一实质上的8层楼建筑巧妙地从视觉上分隔成8个独立的楼层空间,进而突出体现每个楼层的各自功能特点。一楼和二楼设有建筑中庭和各式楼内阶梯设施,以创建一系列形象生动的楼内坡度空间,增强建筑内部格局的趣味性。由于斜坡屋顶的优势,设计师们将六楼构建成阶地式楼层,进而形成一个大型的剧场空间。每个楼层间的坡度间隔空间都统一朝向雷门观光点,且各楼层的层高也不尽相同,因而呈现出各具特色的楼层外观,赋予了个性化的楼层空间魅力。
 
In the corner premise of just 326㎡ across Kaminari-mon Gate, the building was required to accommodate plural programs such as tourist information center, conference room, multi-purpose hall and an exhibition space. The center extends Asakusa’s lively neighborhood vertically and piles up roofs that wrap different activities underneath, creating a “new section” which had not existed in conventional layered architecture. Equipments are stored in the diagonally shaped spaces born between the roof and the floor, and by this treatment we could secure large air volume despite its just average height for high-and medium-rise buildings. Furthermore, the roofs not only divide the structure into 8 one-storied houses but also determine the role of each floor. First and second floor has an atrium and in-door stairs, creating a sequence from which you can feel the slope of the two roofs. On 6th floor, taking advantage of the slanted roof, we were able to set up a terraced floor with which the entire room can function as a theater. As angles of the roofs inclined toward Kaminari-mon and the heights from the ground vary from floor to floor, each floor relates differently to the outside, giving a unique character to each space.

\
Image by Takeshi YAMAGISHI

\
Image by Takeshi YAMAGISHI

\
Image by Takeshi YAMAGISHI

\
Image by Takeshi YAMAGISHI

\
Image by Takeshi YAMAGISHI

\
Image by Takeshi YAMAGISHI
 
\
Image by Kengo Kuma & Associates

\

Image by Kengo Kuma & Associates

\
Image by Kengo Kuma & Associates

\
Image by Kengo Kuma & Associates

\
Image by Kengo Kuma & Associates

\
Image by Kengo Kuma & Associates

\
Image by Kengo Kuma & Associates

\
Image by Kengo Kuma & Associates

\
Image by Kengo Kuma & Associates

\
Image by Kengo Kuma & Associates
 
 
项目信息:
建筑设计:隈研吾建筑都市设计事务所
项目客户:东京台东行政区
结构工程:牧野结构设计
电气工程:Kankyo Engineering Inc.
机械工程:Kankyo Engineering Inc.
灯光设计:和泉冈安照明设计
帷幕设计:安藤洋子设计
环境导视设计:Tokyo Pistol
占地面积:326.23平方米
建筑面积:234.13平方米
建筑楼层总面积:2159.52平方米
项目费用:1 187 392 500日元(含税)(约合人民币61 735 419元)
设计阶段:2009年1月-2010年1月
施工阶段:2010年8月-2012年2月
外墙材料:双层玻璃幕墙、木质百叶窗
屋面材料:镀铝锌钢板
 
Project Credits: 
Architects: Kengo Kuma & Associates
Client: Taito City
Structural Engineering: Makino Structural Design
Electrical Engineering: Kankyo Engineering Inc.
Mechanical Engineering: Kankyo Engineering Inc.
Lighting Design: Izumi Okayasu Lighting Design
Curtain Design: Ando Yoko Design
Sign Design: Tokyo Pistol
Site Area: 326.23sqm
Built Area: 234.13sqm
Total Floor Area: 2159.52sqm
Cost: 1,187,392,500 JPY (tax included)
Design Phase: January 2009-January 2010
Construction Phase: August 2010- February 2012
Material for Façade: Double glaging glass curtain wall, Wooden Louver
Roof: Galvalume steel sheet
 

上一篇:温馨的市郊小教堂
下一篇:韩国战争与女性人权博物馆/Wise Architecture