高速公路边的环形咖啡馆/a21studio
Salvaged Ring by a21studio
2014-11-25 10:04:46    | keywords: 咖啡馆  环保  低碳  a21studio 
高速公路边的环形咖啡馆/a21studio
  • 最新工作 Latest Jobs
     

Courtesy of a21studio. 感谢a21studio的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
这座采用回收材料建造的环形咖啡馆位于越南芽庄乡村的高速公路沿线。业主是当地一名木匠,经年累月地工作攒下了很大一堆的废弃木料,他决定让这些废料重获新生。有一天,他想到可以采用废料建造一所房子。
 
咖啡馆给人的第一印象就是其独特的弧形茅草屋顶,从高速公路一直延伸至河岸。这个屋顶将两种不同的层次合二为一,软化了下面起支撑作用的刻板结构。顾客会被一种别样的路径从室外导入室内,环形屋顶在室内营造出一个庭院。
 
庭院是其所在区域司空见惯的构造,是文化和气候条件的产物。它同时也用作空间生产设备和气候调节器。在这个项目里,庭院的组织融合了许多功能和建筑的视角,最终形成内部安详而静谧的氛围,日常活动静默地发生与外部滨水空间的喧闹形成对比。越南的气候有利于太阳能的吸收和自然通风。然而,如果超负荷运用庭院,则会增加热能和亮度,这就给人们带来了不便。室内庭院、屋顶材料、开窗等元素均通过仔细地考虑得出最适宜的解决方案。
 
废弃木料的尺寸和形状都不一样,这就需要加工以适应新的功能。小片木料被用于入口的百叶窗,不仅阻隔了高速公路带来的热量和声音,还能作为装饰图案唤醒人们关于许多年前旧式木门的回忆。主结构采用大一些的木料,接合采用传统榫卯技法。简而言之,所有废料都尽可能运用进建筑里,做到无需砍伐任何树木。除了木料,这个环形咖啡馆还采用了岩石、本土椰子叶以及一些有机材料,充满了和谐的氛围和浓郁的本土风情。
 
总之,采用多年累积的边角木料来搭建的环形咖啡馆,展现了木匠的高超技艺,个性鲜明的空间给这个平静的村庄带来了非凡的价值。
 
\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\
Salvaged ring is a coffee shop located along side with a highway in the countryside of Nha Trang, Vietnam. After years working, the owner, which is a local carpenter, has a big stock of scrap wood that he wishes to give another life to them rather than leaving it fall into oblivion. Therefore, an idea that a building salvages these pieces of wood has come to life.
 
The first impression of the coffee shop is its unusual curved thatch roof that extended from the highway down to the riverbank. That single roof connects two different levels into one and softens the rigid structure supporting below. Guests are led by an exotic route from the exterior to the interior around courtyard created by the ring roof. 
 
Courtyard, as we know, is the result of cultural and climatic conditions in the region. Furthermore, it is also used as spatial generator and climate modifier. In this project, the courtyard is organized so as to adapt many functions and views in the buildings. As the result, the activities are taken place in the peace and quiet inside place linking to the river, apart from the noisy street outside. Moreover, it allows solar gain and natural ventilation, which are suitable to Vietnam climate. However, overusing courtyards can increase the heat and brightness causing inconvenience to people. Inner garden, roof materials and fenestration are carefully considered as the most appropriate solutions.
 
The scrap wood, which different sizes and shapes, are adjusted to adapt new functions. The small pieces are exploited for louvers at the entrance, which can prevent the heat and noise from the highway as well as being decoration patterns that remind people about old wooden doors used many years ago. Besides, the main structure is formed by larger parts, connected by traditional mortise and tenon techniques. In short, the pieces are used every possible means to be applied into the building so that there is no any new trees cut down. Furthermore, except wood, by using rock, and local coconut leaf, lively materials, salvaged ring is filled with harmony and native feelings. 
 
In conclusion, by taking advantages of scrap wood pieces stocked for many years, the salvaged ring is a highlight for carpentry technique together with striking spaces that can give an extraordinary value for the peaceful village.
 
 
Credits:
Client: Minh Khang wood
Location: Nha Trang city, Vietnam
Project Area: 1620 m2
Building Area: 360 m2
Materials: Specification wood frames
Completed: 6/2014
Photographs: a21studio

上一篇:流动的建筑——亚斯码头酒店
下一篇:藏龙学校/李伟建筑师工作室