西班牙塞维利亚圣境天主教堂/AGi architects
La Ascensión del Senor Church by AGi architects
2014-12-09 11:29:13    | keywords: 塞维利亚  圣境  天主教堂  AGi  architects 
西班牙塞维利亚圣境天主教堂/AGi architects
  • 最新工作 Latest Jobs
     

Courtesy of AGi architects. Photography: Miguel de Guzmán. 感谢AGi architects的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
“你们中的许多人并不属于这座天主教堂,另外一些人也不信奉天主。但我依然静静地为你们送上诚挚的祝福,尊重你们,因为我知道,你们每个人都是上帝的儿子。”——弗朗西斯教皇于2013年3月16日在罗马教廷向大众传教
 
“Many of you do not belong to the Catholic Church, others are not believers. I cordially bless you in silence, respecting you, but knowing that each of you is son of God.”- Pope Franciscus Message to the Media, Vatican. March 16, 2013
 
 
项目描述
 
该教堂建筑项目由AGi architects承接建筑设计,其所在的教区中心区域成形于15年前,毗邻新建成的2 500余幢公寓住宅,可供7 000人居住,加之当地原有人口,该区域居民数将猛增至近20 000人。全新的教堂主体建筑占地约1 000平方米,包括主要的礼拜场所和相应的配套设施场所,而教堂整体综合设施的总占地面积则达2 000平方米。
 
遵循弗朗西斯教皇为天主教堂营造施恩氛围为主的相应原则,该项目旨在加强教区中心建设,将其打造成为集会、施善的大型公共空间,进而大力发扬教义,开展各类社会公益、救济活动,使改建后的这处宗教场所能够聚集更多不同背景的周边民众共同参与到施善行动中。然而,就目前的社会经济大环境而言,该项目的成本预算十分有限,因此,项目团队尽可能地采用一些经济型、可持续性的建筑材料和相应的施工技术。
 
该项目建筑的设计风格首先应该能够引发人们的广泛思考,重新审视宗教建筑在社会生活中所扮演的角色,反思它能给社会带来哪些积极的影响,进而在周边住区内树立精神地标形象,以帮助人们恢复对社会向积极方向发展的信心,在当地的市郊拓展区域中,这样的宗教建筑形式十分普遍。基于上述种种理念和该建筑所承载的宗教与社会双重角色,项目团队通过三个不同规格地块的构成,勾勒出该项目的基本空间布局:
 
- 教区中心一期工程中的大型中央庭院,原先是集会和社区互动空间,经绿化改造后形成一方城市绿洲,吸引着周边民众前往享赏,同时也增强了主体礼拜场所与其余配套设施场所之间的互动性。其地面铺装设计从户外一直延展、铺伸至教堂室内的主体礼拜空间中,犹如铺设着一块巨大的石质地毯一般圣洁而美观,形成室内外高度的视觉统一,以神父所站立的祭台为中心营造出视野开阔的信徒聚集与礼拜空间。因而,这座教堂建筑的宗教性和社会性都得到了充分而有效的体现,从而巧妙地促成这一重要教区周边情感、社会、文化等各交流组织的形成,最终建立起教区团体的认同感,为整个居住区营造出积极向上的生活氛围。
 
- 此外,教区内还有另外两处规模较小的庭院空间,其中一处与洗礼池区域相连,另一处毗连忏悔小教堂与圣器收藏室。这两处庭院空间用于举办各种不同的慈善活动,或作为夏季户外电影播放娱乐场所,亦或举行一些宗教教育活动以教化人们如何修心养性。出于安全方面的考虑,这一宗教建筑中固有的相应室内及户外互动场所都一致仅朝向教区主入口开放,并同时吸引公众的注意力,欢迎并邀请公众进入教堂参观。
 
组合式建筑空间的屋顶由一系列形状各不相同的倾斜面板拼接而成,屋面自由地向四周倾斜着铺展开去,自然光得以有效引入,并可清晰区分各功能区以满足不同的礼拜仪式需求,进而有力地增强了教堂的室内空间感,从洒满温暖光照的教堂主体中殿到神殿小教堂神秘的默祷空间,再到忏悔小教堂中的一系列冥想与集会空间,整个教堂建筑给予人们各种不同的空间体验。在该项目的设计中,设计团队力图打造出一处宁静而亲民的圣灵之所,可供人们静心、冥思。
 
AGi建筑设计团队认为:“这座教堂建筑的设计十分贴近社会,通过现有社会问题和相应需求的解决,让人们能够得以心灵上的自我慰藉与自我超脱。而我们的目标是尽可能地营造出对公众开放的空间氛围,使之更具人性化。”
 
\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\
 
Project Description
 
This building proposed by AGi architects means the completion of the Parish Center started now fifteen years ago and its empowerment as focus of community activity for a neighborhood in which more than 2,500 apartments have been recently built to house around 7,000 people, therefore increasing the existing population to reach a figure close to 20,000 inhabitants. The new building has an area of approximately 1,000 sqm including the main worship spaces and auxiliary facilities, to make final complex reach a total area of 2,000 sqm. 
 
As per Pope Franciscus’ calls for Catholic Church major focus on the least favored, the project aims at strengthening the Parish Center as a meeting and fraternization place, in order to develop spiritual and welfare tasks, enabling the participation of different role players in the neighborhood around a community regeneration objective. The project is also extremely sensitive to the current economic circumstances, so we have resorted to materials and construction techniques chosen by economical saving and sustainability premises. 
 
AGi architects propose a building generated from this double perspective that allows rethinking the role of religious architecture in society and what it can offer, while endowing the district with an image and sign of identity to help to combat the people’s social uprooting feeling, so common in suburban expansion areas. Based on these ideas, AGi architect outline a spatial scheme structured through three different qualifying voids: 
 
- A large central courtyard that belongs to the first phase of the Parish Center, already established as a meeting and community interaction place, intended now to become an urban oasis to attract the neighbors while articulating the relationships between worship spaces and the rest of facilities. Its plan surface is prolonged inwards as a stone carpet that is unfolded to enter the main space of the church and, bending towards the walls, creates a huge vessel that houses the congregation of believers, distributed around the presbytery, in an arrangement that favors the participation of all the assembly in the liturgy. Thus the binomial set by Holly and Social dimensions is strengthen to subtly help to weave such an important parish feature as it is the fabric of emotional and social relationships, even cultural ones, which ultimately constitute the identity of the parish community and its significance in the neighborhood. 
 
- In addition, there are other two smaller scale courtyards, one of them linked to the area of the baptismal font, the other to the penitential chapel and sacristy, and they will be used to host different shelter activities (charity markets), entertainment actions (summer cinema), education (religious teaching) and spiritual rest. Due to security reasons, the nature of shelter and interaction inherent to the project are only revealed to the outside in the main entrance that plays a relevant role as an open attraction space to welcome and invite users inside. 
 
The shape of the roof, which unfolds freely to cover the assembly space by joining various inclined planes, allows the introduction of natural light inside, to achieve a clear qualification of the different areas needed to comply with liturgy requirements, so that spatial richness is enhanced, and the users will enjoy different experiences, from joyful expansive brightness in the main nave of the church to the mystical contemplation in the Shrine chapel, and the meditation and meeting spaces in the penitential chapel. We obtain thus the necessary coherence in a built space where the Holly and the human scales must live. 
 
According to AGi architects’ team, “this church is very close to the community, reaching the transcendental through the existing social problems and needs. Our goal has been to open the space for community use, making it more human.”
 
 
项目信息
项目名称:圣境天主教堂
项目类型:宗教;1 150平方米;设计竞赛一等奖
项目地点:西班牙 塞维利亚
设计团队:AGi architects
项目历时:2010年—2013年
项目客户:塞维利亚大主教管区
项目费用:保密
项目摄影:米格尔·德·古兹曼
项目荣获:获2015年度欧盟当代建筑奖——密斯凡德罗奖提名;2014年世界建筑节——已建成宗教建筑奖得主;入围2014年A +建筑奖——宗教类建筑评选
 
Project Credits
Project Name: La Ascensión del Señor Church
Type: Religious | 1,150 sqm | Competition – First prize
Location: Seville, Spain
Design Team: AGi architects
Date: 2010-2013
Client: Archdiocese of Seville
Cost: Confidential
Photography: Miguel de Guzmán
Awards: Nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015; 2014 World Architecture Festival Award Winner – Completed Buildings Religion category; Finalist in 2014 Architizer A+ Awards – Religious Building category
 
 
公司简介
国际性建筑设计公司AGi architects成立于2006年,由杰奎因·佩雷斯-戈伊科切亚与纳赛尔·B·阿布哈桑这两位毕业于哈佛大学的年轻建筑师共同创立。拥有明确的国际性定位,并强调跨领域综合协作,AGi architects为社会各界提供专业的设计服务,重视设计质量、设计创意和独特的设计风格,对设计富有远见,力求通过独特而具创意的设计手法,为客户创造可有效促进持久发展的建筑环境。目前,企业在科威特和马德里都设有分枝机构,并拥有40名专业设计人员。
企业的建筑风格基于四大主体支柱:创新性、存在性、研究性,以及生态与社会使命感。AGi architects在建筑设计、城市规划与设计、室内设计、设计研究、设计咨询及相关配套服务方面提供全面、周到的专业服务。AGi architects分别在2010年、2011年、2013年和2014年的四届世界建筑节中获得相应奖项;并在2012年、2013年和2014年连续三年获得7项中东建筑师奖;且有两个作品在2012年国际房地产业博览会未来建筑项目奖项的评选中获得提名;此外,还在都市风景奖和国际地产奖等奖项的评选中屡获各类奖项及殊荣。
 
Company Profile
The international design firm AGi architects was founded in 2006 by two young architects educated at Harvard University, Joaquín Pérez-Goicoechea and Nasser B. Abulhasan. With a noticeable international character and a multidisciplinary focus, AGi architects offer a professional service emphasizing in quality, creativity and exclusive design, with a vision to create environments contributing to a lasting value for clients through distinctive and imaginative solutions. At present, the studio has offices in Kuwait and Madrid, comprising of a team of 40 professionals. 
The studio’s architecture is based on four founding pillars: innovation, an existential component, ecological and social vocation, and research. AGi architects provide comprehensive services in architecture, urban planning and design, interior design, research, consultancy and complementary services. Among the latest acknowledgements for AGi architects are four WAF Awards (2014, 2013, 2011 and 2010 editions), seven Middle East Architect Awards (2014, 2013 and 2012), two mentions at MIPIM Architectural Review Future Projects Awards 2012, and various awards granted in the last editions of Cityscape Awards and International Property Awards, amongst other prizes.
 

上一篇:被动式节能的山顶立方体小屋/ATELIER 8000
下一篇:尽显镂刻艺术——挪威奥斯陆滨水高层公寓楼