帐篷水疗中心/a21studio
The Tent by a21studio
2014-12-22 10:40:57    | keywords: 水疗中心  越南  度假村  建筑  a21studio 
帐篷水疗中心/a21studio
  • 最新工作 Latest Jobs
     

Courtesy of a21studio. 感谢a21studio的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
帐篷坐落在越南一个温泉矿物度假村,小小的水疗中心悄然地栖息在岩石山半山腰延展的露台上,直面河水。山的另一边熙熙攘攘,这儿似乎是躲开那纷扰尘世的绝佳场所,令人静享健康的生活方式,如泥浴和按摩等。然而,场地最大的局限之一是场地全年沉浸在西部的酷热里,使得此处多年来一直是休耕地。
 
茅草覆盖的倾斜屋顶被认为是阻隔日晒的好方法,同时还能很好地与周边的景观相融合。倾斜的一边朝西,大量的热量将被阻隔在建筑之外。由此形成屋顶仿佛从地面弹出来的效果,赋予帐篷一种独特的外形,屋顶不再只是普通地遮风挡雨防日晒,而是成为建筑的主要结构。具体来说,100 x250毫米的横梁使得结构跨度为11米,从2.3米的半空处抬高,游客得以欣赏到美丽的河景和市中心的景观。在这个木质结构之上,三层楼相结合以及20毫米厚的木板,天花板被赋予美学色彩,所有的横梁、防水膜、30毫米椰子叶也由此各自相连。通过当地建筑技法和榫卯接合实现了各个部分之间的相互连接。
 
游客能够感受到浓郁的本土风情以及一种和谐的氛围,这得益于各种本土材料的使用和施工手法,包括就地取材的叠石和椰子叶、岩石、强化钢材和各种瓷砖。帐篷里,空间被分割为两层。上层是私人客房,笼罩着木质框架和彩色玻璃,其中,木材来自40多年前停产的旧式木质框架。同时,中央空地里的网给予游客一种异域情调,令人在半空中尽情玩耍。下层空间有个无边矿物泳池,配套旧式木质家具,成为帐篷里的休憩场所,可以俯瞰其下的河景。
 
总之,帐篷连同别具一格的屋顶结构和相宜的材料选取,复兴了这处被遗弃之地,使其充满阳光和微风。项目的实现离不开当地工人纯熟的施工技法,它成为周边环境的典范之作。
 
\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\
 
Located inside an operating hot spring and mineral resort, the Tent is a small spa perched in the folds of halfway terrace up to a rock hill, facing to the river. This seems to be the good place for hiding away from the eventful area on the other side of the hill to enjoy healthy activities such as mud bathing and massage services. However, one of the biggest constraints of the site is that it gets intense heat from the West throughout the year, which makes it fallow for years.
 
Firstly, a steep roof with thick thatch is considered to be a good solution to prevent the sunlight as well as a good blend with surrounding landscape. By placing the slope side to the West, a huge amount of heat is trapped outside the building. Furthermore, the fact that the roof props on the ground also gives a distinctive look to the Tent since the roof is no longer used as a cover from either rain or sun as normal way but also becomes the main structure of the building. In detail, the main 100x250 mm beams help the structure spanning 11m and elevating 2.3m in the half way to allow guest enjoy a good view to the river and city center. Above this wooden structure is a combination of 3 layers, 20 mm thick wood panels, which gives an aesthetic look to ceiling and links all beams together, water proof membrane and 30 mm coconut leaves, respectively. All of these parts are connected by using indigenous building technique, mortise and tenon joints.
 
Together with the construction method, local materials, such as dry-stacked stones and coconut leaves quarried right on the site, as well as rocks, reinforced steels and different tiles are adopted to bring a harmonic and native feeling for the guests. Inside the tent, the space is divided into two levels. On the upper floor, a private bedroom that is covered by wood frames and color glasses, collected from old wooden frames with more than 40 years that no longer produced. Besides, a net, installed in the middle of the void, adds an exotic feeling to the guests, who enjoy playing in the mid-air. Down to the below space, an infinitive mineral pool with old wooden furniture is a relaxing space for the Tent that look to the river below.
 
In conclusion, the Tent with an extraordinary roof structure and harmoniously material combination has revitalized an abandoned land full of sun and wind. This either honors skillful construction techniques of local workers or becomes a typical example for its surrounding area.
 
 
项目信息
业主:I-resort hot spring
地点:越南  芽庄市
建筑面积:126 m2
材料:岩石、木材、椰子叶、用过的家具和瓷砖
竣工时间:2014年6月
摄影:a21studio
 
Credits
Client: I-resort hot spring
Location: Nha trang city, Vietnam
Building area: 126 m2
Materials: rock, wood, coconut leaf, used furniture and tiles
Completed: 6/2014
Photographs: a21studio
 

上一篇:扬州玉器工坊/旭可建筑
下一篇:丹麦国家海事博物馆/BIG