彩虹法式千层酥的遐想——日本巢鸭信用金库志村支行
Sugamo Shinkin Bank / Shimura Branch by emmanuelle moureaux architecture + design
2014-12-31 10:22:48    | keywords: 外墙  设计  色彩  银行  建筑  室内 
彩虹法式千层酥的遐想——日本巢鸭信用金库志村支行
  • 最新工作 Latest Jobs
     

Courtesy of emmanuelle moureaux architecture + design. 感谢emmanuelle moureaux architecture + design的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
设计理念:彩虹法式千层酥
日本巢鸭信用金库是日本一家信用合作联盟金融企业,致力于为其客户提供一系列优质的金融服务,“服务愉悦,客户满意”是企业的服务准则。设计方在顺利完成了该企业在常盘台和新座市两地支行的设计后,又再次受托为其志村支行全新改建进行相应的建筑及室内设计。在该项目中,设计方以开阔的晴空为主题,将自然元素植入到建筑细节中,进而营造出清新、明朗的建筑基调。
 
参差堆叠中的12色层
如彩虹般光彩夺目的色层堆叠,
乍一瞥见这别致的建筑外观,
着实引人驻足、观赏。
 
这些亮丽的色彩,
反射在白色的建筑外墙上,掠过眩目的光晕,
温馨与雅致在那一刻悄然绽放。
 
暮色之中,堆叠的五彩色层在朦胧的光亮中依稀可见,
季节与时间的轮回、交替中,朦胧的光亮忽暗忽明地变幻着,
在黑暗里编织出无数光影嬉戏的趣味景象。
 
阳光沐浴
进入建筑室内,三个斜向透明柱体式阳光通道便跃然眼前,整个室内空间在柔和光线的沐浴中,温暖而舒适。人们不由自主地抬头仰望天空,感受充足的光照。在室内便可与广阔天空亲密接触,办理繁琐事务之余,客户与工作人员都尽享着这份惬意。
 
曼妙世界
室内空间中最为引人注目的便是墙面与天花板上满贴着的蒲公英贴饰。五颜六色的蒲公英似乎飘散于整个室内,在不同光影的作用下,俨然一个轻舞飞扬的曼妙世界。借助于欧洲蒲公英许愿的传统习俗,设计师将美好与温情传递到室内空间的每一个角落。
 
尽管设计师在这一以金融服务为主体功能的室内空间中,注入了一系列浪漫、温馨的设计元素,然而,其功能性依然一应俱全。一楼服务大厅内有序地摆放着自动取款机、出纳窗口、咨询台,以及拥有14色座椅的开放式客户休息区;二楼设有办公室、会议室和就餐区;三楼则是工作人员的更衣区。三个斜向透明柱体式阳光通道为这三个楼层都提供着充足的自然光线,工作人员和客户们总能在阳光的呵护中,办理各类金融业务。

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\
 
Concept: Rainbow Mille-Feuille
Sugamo Shinkin Bank is a credit union that strives to provide first-rate hospitality to its customers in accordance with its motto: “we take pleasure in serving happy customers.” Having completed the design for branch outlets of Sugamo Shinkin Bank located in Tokiwadai and Niiza, we were also commissioned to handle the architectural and interior design for its newly rebuilt branch in Shimura. For this project, we sought to create a refreshing atmosphere with a palpable sense of nature based on an open sky motif.
 
12 Layers of Color
A rainbow-like stack of colored layers, 
peeking out from the façade 
to welcome visitors.
 
Reflected onto the white surface,
these colors leave a faint trace over it,
creating a warm, gentle feeling.
 
At night, the colored layers are faintly illuminated.
The illumination varies according to the season and time of day,
conjuring up myriad landscapes.
 
A Piece of the Sky
Upon entering the building, three elliptical skylights bathe the interior in a soft light. Visitors spontaneously look up to see a cut-out piece of the sky that invites them to gaze languidly at it. The open sky and sensation of openness prompts you to take deep breaths, refreshing your body from within.
 
Fuzzy Puffs
The ceiling is adorned with dandelion puff motifs that seem to float and drift through the air. In Europe, there is a long and cherished custom of blowing on one of these fuzzy balls while secretly making a wish. Bits of fluffy down gently dance and frolic in the air, carried by the wind.
 
ATMs, teller windows, consultation booths and an open space laid out with chairs in 14 different colors are located on the first floor. The second storey houses offices, meeting rooms and a cafeteria, while the third floor is reserved for the staff changing rooms. Three long glass airwells thread through the first and second levels of the building, flooding the interior with natural light as well as “blowing” air through it.
 
 
项目信息:
项目客户:巢鸭信用金库
建筑设计:emmanuelle moureaux (emmanuelle moureaux architecture + design)
室内设计/标志设计:emmanuelle moureaux (emmanuelle moureaux architecture + design)
项目位置:日本 东京 板桥区
项目类型:银行办公室
建筑结构:钢结构
占地面积:762.53平方米
建筑面积:699.67平方米(1楼:329.10平方米,2楼:312.56平方米,3楼:58.00平方米)
设计时间:2010年1月- 2010年6月
施工时间:2010年7月- 2011年2月
开放时间:2011年3月18日
外墙装饰:铝基板、氟树脂漆
户外地板:舱板材料
室内地板:地毯、乙烯基地板
墙面装饰:聚氯乙烯薄膜+色膜胶粘剂
天花板:AEP漆+色膜胶粘剂
照明设计:底层射灯,衬底照明,支架照明
总承包商:Komatsubara Komuten Ltd.
外墙色层铝基板承包商:Kikukawa Kogyo Co., Ltd.
椭圆弯曲夹层玻璃承包商:Shinko Glass Industry Co., Ltd.
 
Project Credits:
Client: Sugamo Shinkin Bank
Architecture: emmanuelle moureaux (emmanuelle moureaux architecture + design)
Interior Design/Sign Design: emmanuelle moureaux (emmanuelle moureaux architecture + design)
Location: 1-13-8 Azusawa Itabashi-ku, Tokyo 174-0051 JAPAN
Use: Bank Office
Structure: Steel Structure
Site Area: 762.53m2
Floor Area: 699.67m2 (1F/329.10m2, 2F/312.56m2, 3F/58.00 m2)
Design Period: January 2010 - June 2010
Construction Period: July 2010 - February 2011
Open: March 18, 2011
Exterior Finish: Aluminum plate, Fluoro-resin paint finish
External Floor: Deck
Floor: Carpet, vinyl flooring
Wall: PVC Film + adhesives coloured films
Ceiling: AEP paint + adhesives coloured films
Lighting: base down lights, base lights, Bracket
General Contractor: Komatsubara Komuten Ltd.
Contractor of Colored Layers Aluminum Panels: Kikukawa Kogyo Co., Ltd.
Contractor of Elliptical curved laminated glass: Shinko Glass Industry Co., Ltd.
 

上一篇:土楼公舍/都市实践
下一篇:彩虹雨柱间的方寸金融空间——日本巢鸭信用金库江古田支行