彩虹雨柱间的方寸金融空间——日本巢鸭信用金库江古田支行
Rainbow Shower: Sugamo Shinkin Bank / Ekoda branch by emmanuelle moureaux architecture + design
2014-12-31 10:59:53    | keywords: 建筑  设计  银行  玻璃  色彩 
彩虹雨柱间的方寸金融空间——日本巢鸭信用金库江古田支行
  • 最新工作 Latest Jobs
     

Courtesy of emmanuelle moureaux architecture + design. 感谢emmanuelle moureaux architecture + design的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
日本巢鸭信用金库是日本一家信用合作联盟金融企业,致力于为其客户提供一系列优质的金融服务,“服务愉悦,客户满意”是企业的服务准则。设计方Emmanuelle Moureaux受该企业委托,迎合“为客户营造愉悦的金融业务办理环境”的企业形象塑造需求,设计出极具亲和力的系列主题性支行,江古田支行便是这一系列支行中的第四家。
 
江古田支行位于商铺云集的闹市区内,毗邻城市中心商圈,因此,这里的人行道显得狭小而拥挤,周边交通也相对拥堵。如此以高密度人流量为特征的项目场地环境为建筑师带来了设计灵感,将室内外空间设计融于一体,借助艺术手段折射城市高度密集之美。
 
建筑以项目场地沿边为基准,内退约2米,以在周边铺砌木质地板,形成独立的建筑户外空间,且在木质地板上插饰着29根五颜六色的细柱,这些细柱高达9米,色彩明快。在建筑主体玻璃幕墙的反射中,它们与建筑室内随意摆放的19根彩色细柱在虚实成像之间相互映衬,形成若隐若现的彩虹雨柱,为喧嚣的都市街道增添了几分视觉乐趣。
 
进入建筑室内,人们会发现自己置身于一个导向性的“户外庭院”式过渡空间内,室内外景致在此融于一体,形成视觉统一。漫步于这一由巨型玻璃幕墙围合而成的室内外过渡庭院中,人们可以尽情享受自然光照,摆设其间的各色休闲坐椅营造出咖啡吧般轻松、愉悦的空间氛围。“庭院”中种植着几株翠竹,与彩虹雨柱交相呼应间,整个过渡空间的纵向视角得以有效延展。
 
户外木质地板空间、室内开放空间、“户外庭院”过渡空间以及室内主体金融服务空间,形成了整个建筑体的四个空间层次,这种清晰分明的层次感反射于玻璃幕墙上,与斑驳光影相互交织,自然衍伸了室内空间的视觉尺度。

\

\

\

\

\

\

\

\

\
 
Sugamo Shinkin Bank is a credit union that strives to provide first-rate hospitality to its customers in accordance with its motto: “we take pleasure in serving happy customers.” Ekoda is the fourth branch (third for designing the entire building) Emmanuelle Moureaux designs, responding to the client’s expectation: “creating a bank the customers feel happy to visit”.
 
The site is located in a commercial district with many stores. The site’s closeness to the town’s activities – also the heavy traffic and narrow sidewalk – inspired the architect to express this proximity in the building by merging the exterior and interior.
 
The building is offset approximately 2 meters from the property line, and the timber-decked peripheral space is filled with colorful 9 meter-tall sticks. These 29 exterior sticks, reflected on the transparent glazed façade, mix naturally with the 19 interior sticks placed randomly inside the building. This rainbow shower returns colors and some room for playfulness back to the town.
 
Entering the building, the visitors would notice that they are still in an exterior courtyard leading to the bank’s interior. Here also, the inside and outside are integrated. Walking around the glazed courtyard inside, there is a cafe-like open space filled with natural light. The bamboos in the courtyard extend skyward in concert with the colorful sticks.
 
The exterior deck space, interior open space, exterior courtyard, and the interior teller counters compose four layers of spaces. The layers are reflected on the glazing, and, combined with complex shadows; they create depth in the space.
 
 
项目信息:
项目客户:巢鸭信用金库
建筑设计:emmanuelle moureaux (emmanuelle moureaux architecture + design)
室内设计/标志设计:emmanuelle moureaux (emmanuelle moureaux architecture + design)
项目摄影:Daisuke Shima / Nacasa & Partners Inc.
项目位置:日本 东京 练马区
项目类型:银行办公室
建筑结构:钢结构
占地面积:574.08平方米
建筑面积:713.81平方米(1楼:405.36平方米,2楼:308.45平方米)
设计时间:2011年10月- 2012年4月
施工时间:2012年5月- 2012年12月
开放时间:2012年12月26日
外墙装饰:铝基板、氟树脂漆、喷射式水泥砂浆板氟树脂漆
户外地板:舱板材料
细柱饰品:结构性不锈钢条、氟树脂漆
地面铺装:地毯、乙烯基地板
墙面装饰:聚氯乙烯薄膜+色膜胶粘剂
天花板:AEP漆+色膜胶粘剂
照明设计:底层射灯,衬底照明,支架照明
总承包商:SHIRAISHI CONSTRUCTION CORPORATION
 
Project Credits:
Client: Sugamo Shinkin Bank
Architecture: emmanuelle moureaux (emmanuelle moureaux architecture + design)
Interior Design / Sign Design: emmanuelle moureaux (emmanuelle moureaux architecture + design)
Photography: Daisuke Shima / Nacasa & Partners Inc.
Location: 1-55-1 Asahigaoka, Nerima-ku, Tokyo 176-0005 JAPAN 
Use: Bank Office
Structure: Steel Structure
Site Area: 574.08m2
Floor Area: 713.81m2 (1F/405.36m2, 2F/308.45m2
Design Period: October 2011 - April 2012 
Construction Period: May 2012- December 2012
Open: December 26, 2012
Exterior Finish: Aluminum plate, Fluoro-resin paint finish, Extruded cement panel Fluoro-resin paint finish
External Floor: deck
Sticks: Structural SUS, Fluoro-resin paint finish
Floor: carpet, vinyl flooring 
Wall: PVC Film + adhesives coloured films
Ceiling: AEP paint + adhesives coloured films
Lighting: base down lights, base lights, Bracket
General Contractor: SHIRAISHI CONSTRUCTION CORPORATION
 

上一篇:彩虹法式千层酥的遐想——日本巢鸭信用金库志村支行
下一篇:伊斯法罕梦境商业中心/Farshad Mehdizadeh Architects