挪威文内斯拉图书馆和文化屋/Helen & Hard
Vennesla Library and Culture House by Helen & Hard
2015-01-13 09:52:38    | keywords: 挪威  图书馆  文化屋  Helen  &  Hard 
挪威文内斯拉图书馆和文化屋/Helen & Hard
  • 最新工作 Latest Jobs
     

Courtesy of Helen & Hard. 感谢Helen & Hard的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
挪威文内斯拉的新图书馆包括图书室、咖啡厅、聚会场所、行政区,连接了现有的社区小屋和学习中心。围绕鼓励社交的公共空间这一概念,融合了所有主要公共空间的功能,将结构与家具以及各种空间界面相结合,室内外通体可见。整合式走道将城市生活带入建筑里。建筑与城市肌理相互交织,从主要的城市广场很容易就能走到这座新建筑。这得益于一大块玻璃外立面以及为户外提供座椅区的城市凉廊。
 
在这个项目里,设计师采用了肋骨的理念来创造混合使用结构,将木结构与各种技术设备和室内设计相结合。整座图书馆共有27条肋骨,全部采用预制胶合木以及数控切割胶合板。这些肋骨呼应了屋顶的几何形状以及多功能开放空间起伏的朝向,私人学习区位于边缘地带。每条肋骨包括一个胶合木梁和立柱、埋有空调管道的吸音设施、弯曲的玻璃板、阅读区以及书架等。
 
肋骨形状的不断变化在于呼应相邻两栋建筑,同时又能满足不同隔间的空间质量和功能需求。每个末端立面都是依据场地特殊的需求进行塑造的。主入口处,肋骨成为横跨整个广场的凉廊。根据室内方案和高度的要求,建筑与西南相对,沿着自然场地的线条而建,向着街面往下展开。在这一侧,外立面与固定的垂直遮阳设施相贴合。这一遮阳设施将建筑融为一体,在两栋相邻建筑之间非常显眼。
 
主要目标在于减少三栋建筑的耗能需求,通过填充的概念以及在所有新增部分使用高标准的节能解决方案。图书馆成为“低能耗”建筑物,被挪威能源使用定义系统定义为A级。设计师旨在最大化地在建筑物里使用木材。总而言之,单建造这一项就使用了超过450立方米的胶合木。所有肋骨,无论室内的还是外墙的,或者电梯井、厚胶片、部分屋顶,均采用胶合木制作而成。所有的胶合木都裸露在一侧或两侧。
 
结构、技术基础设施、家具、室内均集合于一个建筑元素里,营造了强烈的空间认同感,实现了业主最初的抱负,即建筑物成为城市的文化地标。

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Emile Ashley

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

Photo by Hufton+Crow

\

\

\


\
位置图 Location Plan

\
地下室平面图 Cellar Plan

\
一楼平面图 Ground Floor

\
M楼平面图 Mezzanine Plan
 
The new library in Vennesla comprises a library, a café, meeting places and administrative areas, and links an existing community house and learning centre together. Supporting the idea of an inviting public space, all main public functions have been gathered into one generous space allowing the structure combined with furniture and multiple spatial interfaces to be visible in the interior and from the exterior. An integrated passage brings the city life into and through the building. Furthermore, the brief called for the new building to be open and easily accessible from the main city square, knitting together the existing urban fabric. This was achieved using a large glass facade and urban loggia providing a protected outdoor seating area.
 
In this project, we developed a rib concept to create useable hybrid structures that combine a timber construction with all technical devices and the interior. The whole library consists of 27 ribs made of prefabricated glue-laminated timber elements and CNC-cut plywood boards. These ribs inform the geometry of the roof, as well as the undulating orientation of the generous open space, with personal study zones nestled along the perimeter. Each rib consists of a glue laminated timber beam and column, acoustic absorbents which contain the air conditioning ducts, bent glass panes that serve as lighting covers and signs, and integrated reading niches and shelves.
 
The gradually shifting shapes of the ribs are generated through adapting to the two adjacent buildings and also through spatial quality and functional demands for the different compartments of the library. Each end façade has been shaped according to the specific requirements of the site. At the main entrance, the rib forms the loggia which spans the width of the entire square. Against south/west the building traces the natural site lines, and the building folds down towards the street according to the interior plan and height requirements. On this side, the façade is fitted with fixed vertical sunshading, This shading also gathers the building into one volume, which clearly appears between the two neighbouing buildings.
 
A main intention has also been to reduce the energy need for all three buildings through the infill concept and the use of high standard energy saving solutions in all new parts. The library is a “low-energy” building, defined as class “A” in the Norwegian energy-use definition system. We aimed to maximize the use of wood in the building. In total, over 450m3 of gluelam wood have been used for the construction alone. All ribs, inner and outer walls, elevator shaft, slabs, and partially roof, are made in gluelam wood. All gluelam is exposed on one or both sides.
 
A symbiosis of structure, technical infrastructure, furniture and interior in one architectonic element creates a strong spatial identity that meets the client’s original intent to mark the city’s cultural centre.
 
 
项目信息:
地点:挪威  文内斯拉
业主:Vennesla Kommune
竣工时间:2011年
预算:66 400 000挪威克朗(不含税)
面积:1938 m2
Helen & Hard团队成员:Reinhard Kropf、Siv Helene Stangeland、Håkon Minnesjord Solheim、Caleb Reed、Randi Augenstein
 
Credits:
Location: Vennesla, Norway
Client: Vennesla Kommune
Competition entry: 2009 
Completion: 2011
Budget: 66,4 mill NOK (excl. tax)
Area: 1938 m2 gross
Team Helen & Hard: Reinhard Kropf, Siv Helene Stangeland, Håkon Minnesjord Solheim, Caleb Reed, Randi Augenstein
 

上一篇:巨U形河道修复与城区保护系统设计工程/BIG
下一篇:克拉克公园WMS船屋建造/Studio Gang Architects