福建平潭度假酒店/张健蘅建筑事务所
Fujian Pingtan Resort Hotel by Jane Z Studio
2015-02-02 17:49:50    | keywords: 平潭  度假酒店  张健蘅  Jane  Z  Studio 
福建平潭度假酒店/张健蘅建筑事务所
  • 最新工作 Latest Jobs
     

Courtesy of Jane Z Studio. 感谢张健蘅建筑事务所的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
平潭的海坛岛从福州的一个僻静渔业基地变成省级综合实验区也只是近几年的事。突如其来的开发大潮以及平潭海峡大桥和海峡高速客运码头的落成,完全改变了平潭人对家乡生活的预期。平潭滨海度假酒店的原址是平潭金坤度假村,现在是与海峡高速客运码头几乎相邻的地块,由平潭本地人士持有。三角形的用地短边朝向大海,进深方向长而低洼。如何利用好这片场地,建一个代表平潭人的地标建筑,并且持续低运营下去,这便是我们的设计目标。
 
设计的布局策略就是充分利用沿海的范围,非常巧妙地,我们把海景竖向叠合利用,而没有沿用进深方向由低至高的常规建筑布局。主体建筑置于私家海滩之上,自下而上布置有亲水别墅、海景叠墅、落客处和酒店大堂、酒楼、康体和SPA、无边际泳池等酒店配套设施。其上塔楼则是酒店客房和服务式公寓的双塔。这些空间元素叠合一起形成3万平米的建筑,面向大海展开双翼,清新舒展。利用三角地的低洼部分作为中央停车库,减少土方、自然通风而又重塑地形。用地的腹部则布置有服务式别墅群,定位为企业和私人会所式大宅。依山而建,间距充裕,将打造成闽南特色的别院。
 
平潭滨海度假酒店的建筑设计中,我们以三维功能规划结合体量溶解的设计手法,造就了层叠的流线型组群效果。建筑的形体又是和地貌结合得如此的和谐,形成一种我们所追求的动态的、奔放的唯美状态。 
 
\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

 
It is in recent years that Haitan Island of Pingtan has grown from a remote and tranquil fishing base of Fuzhou to a provincial–level comprehensive pilot zone. The sudden tide of development and the completion of Pingtan Strait Bridge and Strait High-speed Passenger Terminal have totally changed the expectations of Pingtan people for life in their hometown. The original location of Pingtan Seaside Resort Hotel is Pingtan Jinkun Holiday Village, which is now adjacent to the Strait High-Speed Passenger Terminal and owned by the local people of Pingtan. The triangle-shaped land faces the sea on the short side and is long and low-lying in the vertical direction. The objective of our design is to make good use of this site to build a landmark building that can represent the Pingtan people and achieve sustaining operation.
 
The layout strategy of the design is to take full advantage of the coastal range. We take advantage of the sea views by cleverly superimposing them vertically instead of adopting the conventional low-to-high architectural arrangement in the vertical direction. The main building is placed on the private beach and is furnished with the waterside villa, the sea view duplex villa, the porte cochere, the hotel lobby, the restaurant, the fitness center, the SPA, the infinity pool and other hotel facilities from bottom up. On the top of the main building, stand the twin towers of the hotel rooms and the serviced apartment. The superposition of all these spatial elements forms a 30,000 m2 building, which faces the sea while spreading its wings and takes on a fresh and stretching appearance. The low-lying part of the triangle land is used as the central parking garage, which reduces the earthwork, results in natural ventilation and reshapes the terrain. On the abdominal part of the occupied land, there are the serviced villas, which are positioned as corporate and private club-style mansions, are built at the foot of the hills with ample spacing and will be built into houses of distinctive southern Fujian style.
 
When designing the building of Pingtan Seaside Resort Hotel, we have achieved the effect of the stacked, streamlined cluster with the combination of two design techniques, namely three-dimensional functional planning and massing dissolution. The architectural form and structure are in such a harmonious combination with the landscape that a dynamic and bold aesthetic state sought by us is formed.
 
项目信息:
业主:福建平潭金坤康乐度假有限公司
项目地点:福建平潭 
总用地面积:约4万m2
总建筑面积:约7.3万m2
项目阶段:概念方案
设计团队:张健蘅建筑事务所
设计人员:张健蘅 陈若愚 蒋文斌

Project Credits:
Client: Fujian Pingtan Jinkun Kangle Resort Co., Ltd.
Project Location: Fujian Pingtan
Land Area: about 40,000 m2
Floor Area: about 73,000 m2
Status: concept plan
Design Team: Jane Z Studio
Designers: Jane JH Zhang ,Ruoyu Chen, Jason WB Jiang 
 

上一篇:南京南站综合体/马达思班张健蘅工作室
下一篇:中国版画博物馆/CCDI