蜗牛别墅/Takeshi Hirobe Architects
Villa Escargot by Takeshi Hirobe Architects
2015-06-11 16:07:05    | keywords: 蜗牛  别墅  Takeshi  Hirobe  Architects 
蜗牛别墅/Takeshi Hirobe Architects
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of  Takeshi Hirobe Architects. 感谢Takeshi Hirobe Architects的投稿,Photos:Copyright Koichi Torimura,90degree版权所有,不得转载。

如何“筑造”适于人类居住的空间?在设计一栋身处自然环境而非住宅区的建筑时,我对这一问题深有体会。所以,第一次勘察项目场地的时候,我就一直考虑着如何让建筑巍然挺拔、遗世独立。
 
该项目位于山上,距海边200米远,旁有峭壁,背靠树林,前有东京湾的海平面。业主要求设计团队充分考虑这些因素,有效利用广阔的场地优势,打造周末度假别墅。此外,业主还希望在二楼欣赏海景,并打造一处定格海天美景的空间。因此,别墅的设计应具有一定的高度和体积。
 
沿着三角形的侧墙进入大门后,外部的景观便被隔绝在外,随后人们会发现自己置身于渐变的光影中。一个折板空间朝二楼升高,内部设有半圆形的浴室。朝光芒处走去,感受对比鲜明的结构,让完全开放的海景环绕身旁。进入起居室后,视野变得更加开阔,朝着天空纵向延伸而去。欣赏完高高的优美框景之后,视野便会迅速变窄,然后再次落在浴室更远处。室内格局设计合理,如同旋律般律动,而各个空间则相互连接,显得极为和谐融洽。
 
为了强调连续不断的“表面”,建筑结构并未外露,室内装修也选择了封闭接头的合板。我相信,这种材料的使用可以凸显建筑的空间特性。该建筑竣工后,活动、排水坡及质量感将构成这一连续三角形的运动模式,从而形成一个置于地面的螺旋状壳体。
 
项目信息:
项目名称:蜗牛别墅
项目位置:日本千叶市
项目竣工:2014年5月
主要用:周末住宅
项目结构:木质结构
占地面积:1860.82平方米
建筑面积:99平方米
总楼面面积:116.43平方米
设计周期:2012年7月至2013年3月
项目工期:2013年4月至2014年5月
结构工程:Akira Ouchi /S FORM(基准设计);Shelter(执行设计)
主要装修:
外墙:镀锌钢板
内墙:椴木合板染整
天花板:椴木合板染整
地板:瓷砖、松木地板染整
家具:捏合染整椴木
 
\
Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura
 
\
Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\Image by: Koichi Torimura

\
Image by: Koichi Torimura

How to “wall in” a space for people? I become more conscious about this question when designing a building in an environment that faces nature, rather than one in a residential area. Therefore, since my first visit to the site, I had been thinking that the building itself should stand robustly and independently.
 
The site is about 200m away from the seashore and is located on a hill. There is a cliff with trees at the back of the site, and a sea horizon of Tokyo Bay at the front. Taking into consideration the relationship with these conditions, a plan was required that is a convenient size for operating as a weekend house, as well as effectively utilizing the large site. The client also desired to have an ocean view from the second floor, and a place that has a framed scenic view with sky. Thus, some level of height-volume was required for the design.
After entering the entrance along a triangular side wall, the outdoor view is temporarily shut off and people find themselves in a gradation of light. There is a folded-plate space that rises towards the second floor, and a semicircular bathroom is placed in the space. By going towards the light while feeling a contrastive structure, a wide-open ocean view enfolds. When entering the living room, the view widens even more in a longitudinal direction to the sky. After the place with a tall framed scenic view, the view become rapidly narrower and then lands beyond the bathroom area once again. The interior sequences are handled as if they are melodies, and the spaces are connected as if accumulating harmonies.
 
In order to emphasize the continuous “surfaces”, the structure is not exposed and the interior is finished with closed-joint plywood. I believed that choosing this material would emphasize the spatial properties of this building.
 
The things that define the movement of the continuous triangular shapes are activities, drainage slopes, and a sense of mass when the building is placed on the site. As a result, a shape was created that resembles a spiral shell laid on the ground.
 
 
Project Credits:
Project Name : Villa Escargot
Location : Chiba, Japan
Date of Completion : 05/2014
Principal Use : Weekend residence
Structure : Wooden structure
Site Area : 1860.82m2
Building Area : 99m2
Total Floor Area : 116.43 m2
Design Period : 07/2012 - 03/2013
Construction Period : 04/2013 - 05/2014
Structural Engineer : Akira Ouchi /S FORM (baseline design); Shelter(execution design)
Main Finish:
External Wall: galvanized steel sheet
Internal Wall: basswood plywood dyeing
Ceiling: basswood plywood dyeing
Floor: tile, pine flooring dyeing
Furniture: basswood wih kneading dyeing

上一篇:马萨诸塞州戴德姆希伯来老龄化研究所:查尔斯社区新桥疗养中心/ Perkins Eastman
下一篇:美国威斯康辛州密尔沃斯市湖上圣约翰/ Perkins Eastman