斯卡尔莱特·特雷住宅/Kim Dong-jin
Scarlet Terre by Kim Dong-jin
2015-07-07 13:54:23    | keywords: 斯卡尔莱特·特雷  Kim  Dong-jin 
斯卡尔莱特·特雷住宅/Kim Dong-jin
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of Kim Dong-jin. 感谢Kim Dong-jin的投稿,Photos: Copyright Seunghoon Yum, 90degree版权所有,不得转载。

该住宅位于韩国首尔城北洞的住宅区,北面是地处北岳山山脊的古城,首尔市中心的风景在这里一览无余。

在东北走向的斜坡上有一排筑有高墙的住宅,其中,“Scarlett Terre”住宅的墙壁与其中心结构融为一体,勾勒出住宅地界的同时,成为供行人欣赏的一道风景。
 
庭院位于与道路接壤的两面之间,呈“L”状包围着住宅。
 
L形结构的交叉处呈开放式,使行人得以在狭窄的墙壁间行走并欣赏周围的风景,而门廊则设在侧面。交叉区域的内部由开放的室外空间组成,这些空间设有垂直流通系统及下沉部分,从而形成可保护私人区域的屏障,同时为两侧的空间打造流通系统。
 
全面开放的墙壁如同连续不断的“皮肤”包裹着室内空间。
 
住宅内设有各种独具特色的空间,构成了与邻近露台及阳台紧密联系的开放区域。
 
二楼设有分别供夫妻及孩子使用的私人空间。下沉的地下室通向一楼,专为各种聚会活动而设,成为业主全家共享的空间。
 
传统住宅的格局——客厅、厨房及家庭活动室——难以十分圆满地满足住户的各种要求,基于这种理念,该住宅客厅的设计以满足各种集会需求为准,而非接待及用餐等日常用途。
 
底层的设计也旨在满足各种聚会需求,包括用餐、家庭会议及招待等,同时为想要在低矮的沙发上放松身心的人们营造开阔的视野。该建筑旁边设有凉亭,可供住户享受简单的锻炼及娱乐活动。
 
一楼朝二楼开放的天花板,使住户得以在白天躺下仰望蓝天,如置身户外的露台庭院一般。
 
供夫妻使用的私人空间位于客厅的上层,而图书室则因容易变成积满灰尘的封闭空间而改造成了露台。

直线型的露台从二楼的主卧延伸至花园,并向着整个城市全面开放。
 
该项目以建造者的积极参与为起点,成为重新诠释住宅特殊需求的有趣尝试,并随着时间的推移反映住户的日常生活习惯。

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

\
image by: Seunghoon Yum

 
This house, located in the residential area of Seongbuk-dong to the north of the old fortress at the edge of Mt. Bukak, looks over Seoul as if gazing straight at the downtown district.  
 
In the row of high-walled houses on the northeastern slope, the walls of “Scarlett Terre” are unified with its central structure, defining a boundary for the ground while providing a view to pedestrians. 
The court was placed between the two sides bordering the road as if embracing the building in an “L” shape. 
 
The intersection of this “L” shape is open, allowing pedestrians to walk between the narrow walls and appreciate the view, and the porch was placed to the side. The interior of the intersecting area consists of open exterior spaces with vertical circulation and sunken sections, creating circulation for the spaces on both sides while acting as a barrier to protect private areas.  
 
The walls, widely open to the exterior, embrace the inner spaces as a continuous “skin”. 
 
Inside the house, various spaces with diverse characteristics provide open areas in connection with adjacent terraces and balconies. 
 
The second floor is divided into private spaces for the couple and the children, respectively. The basement, sunken and open to the ground floor, remains a shared space for the family, designed to accommodate all kinds of gatherings. 
 
Based on the idea that the typical layout of a house - living room, kitchen, and family rooms - cannot satisfactorily meet the residents' different requirements, the living room was designed for all manner of meetings, rather than for routine uses like receptions and dining. 
 
The ground floors were also designed to accommodate various types of gatherings, including dining, family meetings, and receptions, providing a nice view to those who would want to relax on the low couches. Beside the building, there is a loggia where residents can enjoy simple exercise and recreational activities. 
 
The ground floor is open to the ceiling of the second floor, allowing residents to lay down and look up at the sky in the daylight, as in the exterior terrace court.    
 
The couple's private spaces were placed on the upper floor of the living room, and the library, which is likely to be regarded as a closed and dusty space, was transformed into a terrace. The linear terrace, stretching from the master bedroom on the second floor, is extended to the garden and is widely open to the city.  
 
This project, which began with the active participation of the builder, was a fun experiment that reinterpreted the specific requirements of a residence, and it grew to reflect the daily habits of its occupants.
 
 
项目信息:
建筑设计:L’EAU设计有限公司Kim Dong-jin(弘益大学)
项目功用:住宅
占地面积:807С
建筑面积:218С
建筑结构:钢筋混凝土
建筑范围:地下一层及二楼
修整用料:石灰岩碳黑
设计周期:2005年1月至2005年11月
施工周期:2005年11月至2007年2月
项目摄影:Seunghoon Yum
 
Project Credits:
Architect: Kim Dong-jin (Hongik University), L’EAU design Co., Ltd. 
Use: House
Site Area: 807С
Building Area: 218С
Structure: RC
Building Scope: B1, 2F
Finishing: Finishing Limestone Horned C-black
Design Period: 2005.1 - 200.5 11
Construction period: 2005. 11 - 2007. 2
Photographer: Seunghoon Yum

上一篇:牙科诊所/Pedra Silva Architects
下一篇:最后一页

相关推荐