列奥尼格博物馆开放与扩建/Querkraft Architekten
Museum Liaunig Opening and Expansion by Querkraft Architekten
2015-07-09 10:36:28    | keywords: 列奥尼格博物馆  Querkraft 
列奥尼格博物馆开放与扩建/Querkraft Architekten
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of Querkraft Architekten. 感谢Querkraft Architekten的投稿, 90degree版权所有,不得转载。

设计理念
项目任务
建造一间用于展示收藏家Herbert Liaunig收藏的大量私人艺术藏品的博物馆,并充分考虑其偏僻选址对吸引游客及打造艺术冥想空间的需求。同时,需将预算及建筑营业开支控制在最低水平。
 
2008年开放
为了降低开支并将地下建筑的节能策略控制在最佳值95%,挖出的渣土均就地分配。进入建筑后,参观者会经过一个巨大的可视储存展示区,这是个艺术酒窖,通往灯火通明的主展厅,也就是建筑的核心空间。与沉思冥想的艺术游览形成矛盾的一点是,在这个空间里,参观者可感受到由周围地形场景强化的显著协调性,从而忘记置身地下。
 
2012年小规模扩建
客户可能经过说服,放弃了在森林边缘建造独立展厅以作雕塑及设备存放之用的想法。因此,在原有设想之外,发酵罐有效地改造成了一间圆锥形的房间,从外面看上去,就像景观中的一个小土堆一样。该展厅的建造原本并非用于公众参观;但是,这间状如骶骨的储物间改造成展览空间后,很快便发挥了其特有的功能。
 
2013年列入保护名单
博物馆于2008年对外开放,并于2013年宣布列入保护名单,从而成为奥地利列入保护范围的最新建筑。
 
2015年大规模扩建
扩建项目早在2006年就成为竞选提案的一部分,但是直到2015年才最终成形。除了存储区及雕塑花园外,博物馆大门处还新增了临时展览空间。一条地下长廊连接着建于2012年的雕塑存储区及博物馆其他区域。地下还新建了用于展出玻璃及微型藏品的展厅,展厅与黄金藏品展厅相连,可通过长长的坡道进入。采取这些新的措施,就有必要使展厅与外部建立联系,才能使参观者同时获得与周围景色及建筑本身相关的体验。因此,精心设计的天窗、长廊尽头的玻璃门及三角形的中庭就成了设计理念中的重要组成部分。从光学角度上看,包括图书馆及美术馆在内的临时展览空间从500平方米的展览空间扩大到了700平方米的吊顶,其中涵盖了展览空间及图书馆。
 
结构工程
该项目以最低的资金成本完成了建设,其中每平米的净可用表面约耗资1600欧元,而管理设备开支则破博物馆之最。设计巧妙的扩建空间天衣无缝地与现有建筑融为一体。因此,连接建筑新旧部分的约15米宽大型开口根本看不出新建的痕迹。

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft - Lisa Rastl, Vienna I

\
image by: querkraft, Vienna I

\
image by: querkraft, Vienna I

\
image by: querkraft, Vienna I

\
image by: querkraft, Vienna I

\
image by: querkraft, Vienna I

\
image by: querkraft, Vienna I

\
image by: querkraft, Vienna I

\
image by: Hertha Hurnaus, Vienna I
Design Concept
Task
A museum for Herbert Liaunig’s extensive, private art collection that regarding its remote location needs to attract visitors and create a space for contemplative indulgence in art. At the same time, the budget and the building operating expenses should be kept to a minimum.
 
Opening in 2008
In order to keep the expenses low and the energy strategy optimal is 95% of the building underground - the excavated earth has been distributed on the site. When entering the building one passes by a large viewable storage area, a wine cellar for art, which leads to the light filled main hall, the central space of the building. As a contradictory to the contemplative viewing of art, in this space visitors get a dramatic orchestration intensified through the views of the surrounding terrain. The impression of being underground does not occur. 
 
Minor Expansion in 2012
The client could be persuaded to give up the idea of constructing a detached hall on the edge of the forest which was intended for storage of sculptures and equipment. Rather than the original idea, a cone shaped room was efficiently molded out of fermentation tanks and is perceived as a small mound in the landscape from the outside. Primarily this room was not constructed for the public viewing; however, this sacral-like storage has quickly found its function being changed to an exhibition space.
 
Class Listed Monument, 2013
The museum was opened in 2008 and was declared as a listed monument in 2013. With that, the building became the youngest building in Austria to be placed under preservation order. 
 
The Big Expansion in 2015
This expansion that was already a part of the 2006 competition proposal, could finally take its form in 2015. In addition to storage areas and the sculpture garden, a new space for temporary exhibitions has been added by the main entrance. A long, underground corridor connects the existing sculpture storage area built in 2012 with the rest of the museum. Attached to the gold collection room, the new underground rooms for glass and miniature collections have been added and made accessible through a long ramp. With the new measures it was important to create a relationship to the outside, providing the visitors with an experience related to the surrounding scenery as well as the building itself. With that in mind, the selective skylights, a glass gate on the end of the long corridor and the triangular atrium are an important part of the concept. The temporary exhibition space, with the inclusion of a library-gallery, has been optically enlarged from 500m2 exhibition space to 700m2 suspended ceiling covering the exhibition space and the library. 
 
Structural Engineering 
The project was realized with minimum funding. Approx. 1600€/m2 net useable surface, incl. management utilities is a record-breaking price for a museum. The skillfully added expansion connects seamlessly with the existing building. The new approx. 15m wide opening connecting the old parts with the new ones is therefore not perceived as the newly added.
 
 
项目信息:
建筑设计:querkraft architekten zt gmbh 
项目经理:Stefanie Meyer
项目团队:Gil Cloos
项目摄影:Lisa Rastl, querkraft architekten
项目客户:HL Museumverwaltung GmbH
项目名称:列奥尼格博物馆扩建
项目位置:奥地利
规划主理:Werkstatt Wien 
项目预算:architekt klingbacher zt gmbh
光照模拟:klaus pokorny
景观设计:weidlfein
室内/商店设计:Peter Liaunig
展示设计:柏林Hartmann
实用面积:原有5 000平方米,扩建2 700平方米
总楼面面积:原有5 600平方米,扩建3 100平方米
项目任务:新建用于存放展品、雕塑及藏品的空间
项目动工:2014年4月
项目竣工:2015年1月
次承包商:
Teil Generalunternehmer -  Arge Museum Liaunig Porr Bau GmbH – Swietelsky Bau GmbH
Haustechnik- Ausführung, Hechenleitner & Cie GmbH
Elektroinstallationsarbeiten -  Mahkovec I & H GmbH
Metallbau - MBM Metallbaumörtel GmbH
Türen/ Portale - Ei2 Protector GmbH
Lichtkuppeln - Lichtkuppeln & RWA  Anlagen GmbH
 
Project Credits:
Architects: querkraft architekten zt gmbh
Project Manager: Stefanie Meyer
Team: Gil Cloos
Photos: Lisa Rastl, querkraft architekten
Client: HL Museumverwaltung GmbH
Project Title: Extension of museum liaunig
Location: Austria
Head of Planning: Werkstatt Wien
Budget: architekt klingbacher zt gmbh
Daylight Simulation: klaus pokorny
Landscape Architects: weidlfein
Interior-/shopdesign: Peter Liaunig
Showcases: Hartmann, Berlin
Utility Area: Existing 5.000 m², expansion 2.700 m²
Total Floor Area: Existing 5.600 m², expansion 3.100m²
Task: Creating additional space for exhibitions, sculptures and new purchases of the collection.
Ground-breaking: April 2014
Realisation: January 2015
Subcontractors (most important companies):
Teil Generalunternehmer -  Arge Museum Liaunig Porr Bau GmbH – Swietelsky Bau GmbH
Haustechnik- Ausführung, Hechenleitner & Cie GmbH
Elektroinstallationsarbeiten -  Mahkovec I & H GmbH
Metallbau - MBM Metallbaumörtel GmbH
Türen/ Portale - Ei2 Protector GmbH
Lichtkuppeln - Lichtkuppeln & RWA  Anlagen GmbH

上一篇:开放数据展览馆 /PKMN architectures
下一篇:最后一页

相关推荐