加迪斯滨海无垠之墅/Estudio Arquitectura Campo Baeza
House of the Infinite in Cádiz by Estudio Arquitectura Campo Baeza
2015-09-09 17:18:36    | keywords: 加迪斯滨海  无垠之墅 
加迪斯滨海无垠之墅/Estudio Arquitectura Campo Baeza
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of Estudio Arquitectura Campo Baeza. 感谢Estudio Arquitectura Campo Baeza的投稿,Photos: Copyright Javier Callejas Sevilla, 90degree版权所有,不得转载。

这是一座面朝无边大海的豪华别墅住宅,它坐落于西班牙加迪斯海港,是Campo Baeza设计团队最为引以为傲的设计项目。紧挨在大西洋的海岸线边缘,任凭连接着新旧大陆的海水轻轻拍打,这栋滨海别墅如出水芙蓉般浮现于人们的视线中,放眼望去,来自地中海的过往船只从眼前成群结队经过,缓缓驶向浩瀚的大西洋。
 
该别墅住宅建筑规模庞大,如同码头构筑体一般矗立在海边,宽阔的屋顶仿若一顶漂浮在海面上的巨型桂冠,站立其上,眺望远方海天相接处,日出与日落美景便可尽收眼底。罗马洞石砌筑而成的住宅主体建筑外墙,与无边的海景相互应衬,和谐地融于一体。
 
为了确保这座滨海卧向豪宅的稳固性,设计师们将住宅一层主厅的长度设定为20米,其地基则深达36米,并将住宅的主体生活区固定于深达12米的坚固天然岩层中。
 
数世纪前,这里曾居住着罗马人。世世代代的罗马人曾在波洛尼亚这片如今的渔业遗址上辛勤劳作,生产鱼酱,并为他们所信奉的神灵建造着一座座庙宇。如今,设计师们以罗马人的远古信仰为源泉,创造出这座极富民族特色的滨海别墅。这座由传统罗马洞石打造而成的豪宅就如同镶嵌在石壁上的城堡,守护着这片土地。
 
设计团队对原本凹凸不平的地面进行拓平整合处理,以便有力巩固地基。住宅的入口外墙同样由罗马洞石砌筑而成,形成室内外的分界。穿过入口外墙,迎面便是“壕”式台阶,沿着台阶向上走去,可直达别墅顶层的巨型观景天台。一位希腊诗人曾称这里是“真正的神圣之地”,据神话传言,这里还曾是诸神与人类的汇聚之地。
 
海面上狂风骤起时,仿若有人打开了风神的风袋,呼啸而过的海风,就如同把神话中的尤利西斯刮回家的那阵风般张扬。因此,别墅建筑整体设有三面牢固的洞石墙体,用以阻挡海风的狂袭。
 
伦布兰特创作于1655年的一幅蚀刻版画上镌刻着“耶稣先于人类而存在”,这句话意味深长。细观这幅版画,伦布兰特采用水平线性雕刻工艺,完美而生动地呈现着画面,远远观望,就像是一座宏伟的高台,似乎所有盛大的庆典都会在这高台上举办。设计团队正是受到这样的文化背景的熏陶和启发,同时遵循米斯的平面线性设计理念,并没有强加给这座矮墙结构的滨海住宅任何其它繁复的设计元素,进而突显出它独特的纯粹与简约。与此同时,设计师们也借鉴了阿达尔韦托·利贝拉在卡普里岛上所设计的玛拉帕尔特住宅所提倡的相关设计理念。从远处海滩眺望这座滨海别墅,仿佛能够感受到现代与传统、人类与自然的和谐交汇。
 
设计团队不仅赋予这座滨海无垠住宅那份令岁月静止的迷人魅力,同时,也通过这样震憾视觉的建筑设计,唤醒人们铭记人类文明的初心。

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla

\
Image by: Javier Callejas Sevilla
 
On a marvelous place like a piece of earthly paradise, at Cádiz, we have built an infinite plane facing the infinite sea, the most radical house we have ever made. At the very edge of the waters of the Atlantic Ocean, where the sea unites the new and the old continent, emerges a stone platform. At the place where all the ships from the Mediterranean used to pass and still pass by as they head off into the Atlantic. 
 
There we have erected a house as if it were a jetty facing out to sea. A house that is a podium crowned by an upper horizontal plane. On this resoundingly horizontal plane, bare and denuded, we face out to the distant horizon traced by the sea where the sun goes down. A horizontal plane on high built in stone, Roman travertine, as if it were sand, an infinite plane facing the infinite sea. Nothing more and nothing less. 
 
To materialize this elevated horizontal plane, which is the main living room of the house, we built a large box with 20 meters of frontage and 36 meters deep. And under those first 12 meters we excavated two floors in the solid rock to develop the whole living space.
 
The Romans were there a handful of centuries ago. Bolonia, the ruins of the Roman fishing factories where they produced garum and built temples to their gods, is just a stone’s throw away. In their honor we have built our house, like an acropolis in stone, in roman travertine.
 
To give even greater force to the platform we incorporated all the terrain as far back as the entrance wall separating us from the street, also done in Roman travertine. Once inside the wall, the entrance to the house will be via a “trench” in the form of stairs dug into the upper surface of the platform. A Greek poet said that this is a true temenos, a meeting-place, where according to mythology, humans and gods come together.
 
On the denuded stone platform, three walls surround us and protect us from the prevailing strong winds. Sometimes it is as if someone had opened the bag containing the winds of Aeolus. The same winds that drove on the vessel in which Ulysses made his journey home. 
 
There is a lovely etching by Rembrandt from 1655, "Christ Presented before the People", that has always fascinated me. In it, Rembrandt sketches a straight horizontal line. Perfectly straight and perfectly horizontal. It is the border of the powerful dais, the podium upon which the scene takes place. There, as Mies did so often, he has made the plane into a line. I am certain that Rembrandt and Mies would like our podium house, all podium, only podium. As would Adalberto Libera, who did the same thing when he built his Malaparte House in Capri. And we like it too. And when we look at our house from the beach, we will be reminded of all of them.
 
We wanted this house to be capable not only of making time stand still, but to remain in the minds and hearts of humankind.The house of the infinite.
 
 
项目信息:
项目设计:Alberto Campo Baeza
项目位置:加迪斯
项目客户:私人住户
项目启动:2012年
项目竣工:2014年
项目规模:900平方米
项目合作:Tomás Carranza (结构设计)、Javier Montero(结构设计)等
项目施工:Andrés Rubio Morán
施工管控:Manuel Cebada Orrequia
项目承包:Chiclana
项目摄影:Javier Callejas Sevilla
 
Project Credits:
Architect: Alberto Campo Baeza
Location: Cádiz
Client: Private
Project: 2012
Completion: 2014
Area:900 m2
Collaborator Architects: Tomás Carranza (codirector of construction), Javier Montero (codirector of construction), Alejandro Cervilla García, Ignacio Aguirre López, Gaja Bieniasz, Agustín Gor, Sara Oneto
Structure: Andrés Rubio Morán
Quantity Surveyor: Manuel Cebada Orrequia
Contractor: Chiclana
Photography: Javier Callejas Sevilla
 

上一篇:法国比达特别墅/AtelierDC
下一篇:静谧的山间小筑/Architektonické Studio Atrium

相关推荐