PINCH 项目:图书馆兼社区中心/Olivier Ottevaere、林君翰/香港大学
The Pinch: Library and Community Center by Olivier Ottevaere and John Lin / The University of Hong Kong
2014-12-18 15:29:17    | keywords: PINCH  香港大学  Olivier  Ottevaere  林君翰 
PINCH 项目:图书馆兼社区中心/Olivier Ottevaere、林君翰/香港大学
  • 最新工作 Latest Jobs
     

The Pinch: Library and Community Center by Olivier Ottevaere and John Lin / The University of Hong Kong.
感谢Olivier Ottevaere、林君翰/香港大学的投稿,90degree版权所有,不得转载。
 
 
PINCH项目坐落于中国云南省双河村,是一座图书馆兼社区中心。此项目是当地政府在2012年九月地震之后规划灾后重建的一部分。村里大部分房屋在地震中遭受破坏,导致村民在帐篷中生活长达一年之久。地震过后,政府为兴建新的砖混结构民房和一个中心广场提供资金援助。在项目团队首次到访该村时,房屋仍未建成,而广场则还是一大块空地。
 
新图书馆的设计和实施获得了香港大学拨款资助。图书馆位于新修而略显空旷的公共广场上,目的是更有效地活化该社区,并为铭记灾难的发生立碑。建筑物位置正临4米高的挡土墙。设计横跨这4米的高差,如同架起了连接重建村庄和新修广场的桥梁。为了突显高山深谷的地理环境,建筑物的外观在视觉上呼应了山谷的空间形态。双曲面的屋顶效果出人意表,让驻足者饱览村庄的风景。屋脊攀沿而上最后演变成尖峭的顶峰,令建筑物乍然成为纪念地震和灾后重建的地标。
 
作为知识交流项目,当地木材生产厂家与香港大学合作,参与施工过程。过程中,设计师运用简单的手法并不断深化,令设计雏形发展成令人称奇的复杂形态。一系列的桁架被固定在处于高位的道路和处于低位的广场交界之间;每根桁架的形状不尽相同,在变化当中同时营造缓缓倾斜的坡度(供人往下走)和急剧升起的陡坡(把屋顶抬高)。桁架上覆盖着防水铝板和木材铺板。在室内,桁架往下延伸以支撑悬浮的书架,而传统朴实的长凳则被用作家具。树脂材料制的推拉门可以完全被打开,令室内空间与对外的广场合二为一。
 
此项目非但没有像大多数灾后房屋重建般摒弃木结构,反而重新展示了当代木结构建筑在中国偏远地区的可行性。
 
\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

\

THE PINCH is a library and community center in Shuanghe Village, Yunnan Province, China. The project is part of a government led reconstruction effort after an earthquake in Sept 2012. The majority of village houses were destroyed, leaving the residents living in tents for up to one year. After the earthquake the government has sponsored new concrete and brick houses and a large central plaza. During the first site visit, the houses remained incomplete and the plaza was a large empty site. 
 
The University of Hong Kong decided to sponsor the design and implementation of a new library building. Located in the new but empty public plaza, it would serve to activate the community and provide a physical memorial for the event. The site of the library is against a 4 meter high retaining wall. The design spans across this level difference and acts as a bridge between the rebuilt village and the new memorial plaza. Emphasizing its location in a remote mountain valley, the design responds visually to the space of the valley, offering stunning views across a dramatic double curved roof. The structure itself rises to a peak, a monument to the earthquake and rebuilding effort.
 
As a Knowledge Exchange Project, the construction involves collaboration with a local timber manufacturing factory. The process resulted in the development of a surprisingly diverse form through simple means. A series of trusses is anchored between the upper road level and lower plaza level. The form of each truss changes to create both a gradual incline (to bring people down) and then a sharp upward pitch (to elevate the roof). The trusses were covered in an aluminium waterproofing layer and timber decking. On the interior, the trusses extend downward to support a floating bookshelf. Simple traditional school benches are used as chairs. The polycarbonate doors can open to create a completely open space extending out to the plaza.
 
Rather than submitting to the abandonment of wood construction (as with the houses after the earthquake), the project reasserts the ability to build contemporary timber structures in remote areas of China. 
 
 
项目信息
项目地点:中国云南省双河村
项目设计:Olivier Ottevaere与林君翰/香港大学
施工单位:昆明点木居商贸有限公司
项目资金:由香港大学知识交流拨款计划(具影响项目)资助
项目团队:关帼盈(项目管理)、Ashley Hinchcliffe、程嘉慧、Johnny Cullinan、黄翊扬、葉倩盈、徐濛
项目日期:2012年9月-2014年4月
项目面积:80平方米
项目造价:130 000人民币
单位造价:1 600人民币/平方米
 
Project Credits
Location: Shuanghe Village, Yunnan Province, China
Design: Olivier Ottevaere and John Lin / The University of Hong Kong
Construction: Kunming Dianmuju Shangmao Company
Funding: Supported by the Knowledge Exchange Impact Award, HKU
Project Team: Crystal Kwan (Project Manager), Ashley Hinchcliffe, Connie Cheng, Johnny Cullinan, Jacky Huang, Joyce Ip, Yvonne Xu Meng
Date: September 2012 – April 2014
Size: 80 sqm
Cost: 130,000 rmb 
Unit Cost: 1600 rmb/sqm
 

上一篇:嫣然天使儿童医院空间及家具定制设计
下一篇:梅道诊疗所临时宿舍

相关推荐