夏本滨水公园
Sherbourne Common
2014-08-05 16:17:23    | keywords: 公园 
夏本滨水公园
  • 最新工作 Latest Jobs
     
这是一个以景观为主导的开发典范。先建立公共空间,余下的就按部就班。这是关于灯光处理的项目。设计师对不同尺度的空间进行设计,孩子和大人都能乐享其中。细部设计非常棒,暴雨雨水处理方面真的令人另眼相看。这个项目很棒,氛围很融洽,相信经过时间的洗礼会变得更加美丽。
——2013专业奖评语
 
This is an example of the landscape driving development. You build the public space first and the rest will follow. It's all about treating the light. The designer handled different scales to accommodate both children and adults. The detailing is really good and it really pushes the use of stormwater. This is a great project. It has a good feel and will age beautifully.
—2013 Professional Awards Jury

By Phillips Farevaag Smallenberg, Vancouver, British Columbia, Canada


项目概述
夏本滨水公园是加拿大多伦多市滨水空间重要的复兴项目,不仅是主要的民用休闲设施,还是富有诗意的暴雨雨水处理基础设施。公园中,暴雨雨水管理、景观、建筑、工程和艺术等元素完美地融合。这是加拿大首座运用紫外线净水设施来实现附近社区的暴雨雨水处理的公园。
 
项目描述
夏本滨水公园突破了人们对公园的传统定义,完美整合了暴雨雨水处理设施、景观、建筑、工程、公共艺术,改变了被人忽视的多伦多市滨水空间沿岸的棕地。
作为多伦多市滨水空间的复兴项目之一,夏本滨水公园不仅为新建的东湾滨水混合住宅社区提供了户外游乐空间,还成为多伦多市区延伸的多功能城市公园。

早在私人住宅开发之前,就已经形成促进滨水空间繁荣的夏本的构思。对公众的承诺是业主
复兴多伦多市滨水空间远景规划的重中之重。夏本滨水公园连同沿岸其他滨水空间项目形成
一条新型滨水漫步道,具有观赏和使用功能,未来还将形成林荫大道。此项目证明了构建公共空间的力量和重要意义,能够在后工业用地上创造充满活力的新兴城市社区。

在未来社区还未导入之前,夏本滨水公园已经是广受欢迎的滨水公园,这证明了可塑性和多样性的公园设计原则的重要性。公园附近,一座可容纳3000名学生的校园已经对外开放,第一批混合型/住宅建筑正在施工中,未来建成后将围合这个公园。公园的尺度可以容纳各种使用者并满足他们的多种需求。使用者包括未来的社区居民、学生、新兴企业的雇员等。公园的设计凸显了两个截然不同的成功之处:其一,为喧嚣的城市生活提供了一处静谧空间;其二,满足市民参与的社交需求。这两点相结合形成公园里三个不同的城市空间。

标志性的滨湖景观令人联想到多伦多市的历史岸线,基于这一抽象概念,公园的三个空间以树林、水体、绿植为理念展开设计。
“树林”理念表现在精心组织的枫树林延伸至皇后码头大道,后者是一个更新后的滨水多功能大道(步道、自行车道、换乘区以及汽车行道),目前正处于施工期,公园由此一分为二。横跨大道的树林延伸区成为公园南北两部分的衔接区,沿街营造了强烈的视觉冲击力和体验。

“水体”理念以各种方式体现在夏本滨水公园里。公园成为暴雨雨水收集地,水体通过公园进行净化并为人们提供娱乐,最后流入安大略湖里。水体以物体和空间的方式呈现出不同的状态,衔接了南部和北部。三个9米高的艺术雕塑“光浴”从地面优雅地升起,稍稍倾斜。经过收集和紫外线处理后的净化水像薄薄的面纱,从艺术雕塑上缓慢地流泻而下,到达地面后经过水草构成的生物过滤床,直接导入240米长的水渠。水流经水渠到达公园中央,蜿蜒穿过珍宝似的镀锌凉亭,最后流入安大略湖。

安大略湖沿岸标志性的自然空地凸显了“绿植”的融合。凉亭附近的广场和“树林”勾勒出的开放草地,为人们营造了欣赏安大略湖风光的前景景致。“绿植”的规模和设计使其成为公园的中央聚集场所,其周边与“树林”的连接处为个体提供会面场所,斑驳的树荫下,人们可以享受阳光或者阅读书籍。公园的变化不仅体现在物体上,还体现在工程上。设计假设了许多种可能,迎合了四季和一天中不同时刻的需求。夏季,艺术雕塑、水渠、中央广场的喷泉都体现了人们热爱与水有关的活动。一旦喷泉关闭,广场就会变成舞台,冬月里,广场就变成滑冰池。仔细考量的照明设计营造了引人注意的视觉效果,环境的充分照明便于人们的夜间活动。

作为综合公园,夏本滨水公园是加拿大首座将紫外线处理设施整合进设计里的公园,代表了自然系统和民用基础设施与城市相融合的创新手法。暴雨雨水管理与公园的美学和互动功能密不可分。暴雨雨水管理是最基本的组织元素,完成了暴雨雨水从天空到地面最后到湖里的旅程。暴雨雨水净化过程结合了公园的全部元素,将整座公园变成具有美学体验的暴雨雨水系统,公众通过互动和参与能从中获得水质方面的教育。

夏本滨水公园的公共空间将湖畔大道和安大略湖紧密衔接,成为复兴滨水空间的首个场地,同时还修复了长久以来城市和湖泊之间不连贯的关系。多伦多市的市民得以从崭新的视角感受这片湖泊,在这个被忘却的滨水工业旧址上重新获得体验。

作为加拿大第一批获得LEED金奖认证的公园之一,夏本滨水公园成功地整合了公园设计里的大量可持续工程。除了公园大面积的暴雨雨水处理工程,可持续性还包括本土和区域树种的大量使用,为多伦多市树木覆盖率做了巨大贡献,节水型植物材料的使用降低了灌溉的需求。公园的材料大部分来源于当地,浅色透水地面铺装减缓了城市热岛效应,特殊的灯具应用减少了光污染。

夏本滨水公园的特别之处有很多,其中,景观设计师的角色值得称道。景观设计师负责带领一个多学科人员组成的团队,历经四年,战胜了包括公众调研咨询在内的许多挑战,最终实现了多伦多市东部滨水空间重建计划中的首批公园之一。景观设计师负责公园的总定位以及如何将建筑、公共艺术、基础设施层次分明地整合进公园设计里。公园因其对景观、社区、可持续性的承诺实践和大胆的创新设计而备受称赞,人们对景观设计作为一个行业可以引领大规模的复杂工程建设的理解也更加深入。景观设计不仅对公园产生了极大的影响力,还在场所营造、城市设计、城市建筑以及环境方面产生积极效应。
 
\
↑ 总平面图Site plan
Image: Waterfront Toronto
 
\
 
↑ 夏本滨水公园为新兴社区提供一处市民休闲中心,连同其他此类公共空间,成为北美后工业城市复兴的首期投资范例。
Sherbourne Common, the civic heart of an emerging community, together with many exemplary public realm contributions, exemplifies how initial investment in public space can be a regenerative force within post-industrial North American cities.
Image: Waterfront Toronto
 
\
↑ 基于标志性的加拿大滨湖景观这一抽象概念,概念图解展示了如何在公园设计的总架构中表现树林、水体和绿植。
Based on the abstraction of the Canadian iconic landscapes found along the lake shore, this concept diagram shows how the woods, the water, and the green are manifested in the overall structure of the park design.
Image: Phillips Farevaag Smallenberg
 
\
 
↑ 作为新东湾社区的户外休闲空间,夏本滨水公园是个多功能城市公园,丰富了四周的外围空间,西至院校,东至底层零售商铺,北至住宅小区。
As the outdoor living room for the new East Bayfront community, 夏本滨水公园 is a multi-faceted urban park with enriching edges defined by a college to the west, ground floor retail to the east, and residential to the north.
Image: Phillips Farevaag Smallenbergu
 
\

↑ 夏本滨水公园南面的开放广场为公园使用者提供灵动的活动空间,北面树林形成的树荫则提供了静谧的独处座椅区。
Sherbourne Common provides the opportunity for park users to engage actively within the open plaza to the south and enjoy quiet moments of solitude within the shaded seating areas nestled under the canopy of the grove (the woods) to the north.
Image: Phillips Farevaag Smallenberg
 
\
 
↑ 夏本滨水公园致力于为东湾社区各年龄段的人群提供一处社区规模的聚会社交空间,由此在北面巧妙地融合了诸如雕塑、沙滩、座椅等游乐设施。
Envisioned to provide the East Bayfront community with a neighbourhood scaled meeting space, the north side of Sherbourne Common artfully integrates play equipment with sculpture, a sand play area, and seating to provide opportunities for socializing for all age groups.
Image: Aristea Rizakos / GrasshopperReps.com
 
\
 
↑ 夏本滨水公园成功地将紫外线过滤系统整合进公园凉亭的地下室里。一旦沉积物从暴雨雨水收集池中移除,径流就会导入过滤系统,经过紫外线处理后才会分流至整个公园。
Sherbourne Common successfully integrates a UV filtration system housed in the basement of the park pavilion. Once the sediment has been removed from the collected stormwater it is delivered to the filtration system and UV treated before being distributed throughout the park.
Image: Teeple Architects Inc.
 
\
 
↑ 三个9米高的“光浴”雕塑悬挂着网状水帘,与极富张力的照明效果相得益彰。途径这儿的步行者使其产生变化的图案,突显动态的水净化过程。
Dramatic lighting effects are cast against the mesh curtains hung from the three 9m tall sculptures titled "Light Showers". Changing patterns are triggered by the movement of nearby pedestrians to express the dynamic process of water purification.
Image: Tom Arban Photography
 
\
 
↑ 净化的暴雨雨水通过三个9米高的水帘雕塑和240米长的蓄水池展现了千姿百态,激发人们的触觉、视觉、听觉的感受。
Purified stormwater is celebrated in all of its forms by highlighting its tactile, visual and acoustical effects through the delicate veil of water which falls from three, nine meter tall sculptures and collected in the 240 m long channel.
Image: Phillips Farevaag Smallenberg
 
\
 
↑ 暴雨雨水经过紫外线处理后流经“光浴”雕塑,通过生态过滤床进行过滤,从一系列的水堰流泻而下进入低矮的水渠。净化后的水从水渠流向湖里。
Once the stormwater is UV treated, the water is displayed from "Light Showers" and filtered through a biofiltration bed before it cascades down a series of weirs, directing the water into a lower channel which carries the purified water to the lake.
Image: Phillips Farevaag Smallenberg
 
\
 
↑ 水渠沿边的台阶从公园的一端延伸至另一端,公园的使用者通过水得以参与、探索并体验公园的乐趣。
Steps along the sides of the water channel that extends from one end of the park to the other provide opportunities for park users to fully engage, explore, and experience the park through water.
Image: Aristea Rizakos / GrasshopperReps.com
 
\
 
↑ 小树林和观赏草林地围合了一处中等规模的中央水池区,散布的50多个喷泉为使用者带来戏水的乐趣。
Carved out of the grove of trees and ornamental grasses (The Woods), the generously sized central pond area is speckled with over 50 water jets and provides opportunities for active water play.
Image: Aristea Rizakos / GrasshopperReps.com
 
\
 
↑ 夏本滨水公园拥有四季和全天不同的景致。多功能的中央广场(水池区)在夏季是戏水区,在平季是表演空间,在冬季是滑冰场。
The transformative nature of Sherbourne Common allows it to be used in all seasons and throughout the day. A multipurpose central plaza (The Water) is a splash pad in the summer, a performance space in the shoulder seasons, and an ice rink in the winter.
Image: Waterfront Toronto
 
\
 
↑ 水渠优雅地穿过珍宝似的镀锌凉亭,演绎了景观和建筑的完美共融。
The water channel passes elegantly through the jewel-like zinc-clad pavilion and speaks to the seamless integration of landscape and architecture.
Image: Frederick Moesker
 
\
 
↑ 公园两侧的两条林荫漫步道赋予公园四围灵动的气息和活跃的氛围。狭窄的私密小径巧妙地衔接了树林和观赏草林地,成为穿越公园的静谧空间。
Bracketing the park are two generously dimensioned treed promenades that engage and animate the park edges while narrow, intimate paths that carefully splice through the grove of trees and ornamental grasses (the Woods) provide quiet ways to move through the park.
Image: Waterfront Toronto
 
\
 
↑ 雕塑公园凉亭在水渠上方弯成拱形,成为从城市到滨水栈道的入口通道,也框出了安大略湖的风景。
The sculptural park pavilion arches over the water channel and provides a portal for access from the city to the waterfront boardwalk and frames views towards Lake Ontario.
Image: Tom Arban Photography


Project Statement
Sherbourne Common is both major civic amenity and poetic stormwater treatment infrastructure, and a key component of the renaissance of Toronto's waterfront. The park seamlessly interweaves stormwater management, landscape, architecture, program, and art and is the first Canadian park to integrate a UV purification facility for neighbourhood-wide stormwater treatment.

Project Narrative
Sherbourne Common, transformed from a brownfield site along a neglected stretch of Toronto's waterfront, transcends the conventional definition of a park by interweaving a stormwater treatment facility with landscape, architecture, engineering, and public art.
As the newest addition to Toronto's revitalized waterfront, Sherbourne Common is both an outdoor living room for the new emerging mixed-use and residential East Bayfront community and a multi-faceted urban park that is intended to serve the broader constituency of downtown Toronto.

Conceived as a catalytic node along the waterfront, Sherbourne Common was built in advance of private development. The commitment to public realm was paramount to the client's vision for the regeneration of Toronto's waterfront. Sherbourne Common along with other waterfront public realm contributions are becoming well used beautiful moments along the lakeshore strung together with a new waterfront promenade and a future grand boulevard. This is strong evidence of the significance and power of building public realm in generating new vibrant urban communities on post industrial lands.

In absence of the future community that will regularly occupy the park and the future buildings that will eventually provide the park with enriching edges, Sherbourne Common has already become a wildly popular waterfront park, proving out the importance of flexibility and diversity as essential principles in the design of the park. Directly adjacent to the park, a new 3,000 student campus has just opened and the first of several mixed-use/ residential buildings that will begin to bracket the park is now under construction. Within its size, the park accommodates a wide variety of uses and responds to interests of a diverse constituency of future residents, students and employees of emerging businesses. Programmatically, the park strives to accommodate a full range of needs. It addresses two very different paradigms of urban park design: one to provide a tranquil space to escape from the chaos of urban living, and the other to provide an engaging, civic space for social interaction. These two ideas coalesce in the articulation and expression of the park's three distinct urban rooms.

Based on the abstraction of the iconic lake's edge landscapes reminiscent of Toronto's historic shoreline, the composition of the park's three rooms is built upon the idea of the woods, the water, and the green.
The idea of the ‘woods' is expressed as a carefully organized ‘grove' of Maple trees which extend across Queens Quay Boulevard, a renewed waterfront multi-use thoroughfare (pedestrians, bicycles, transit and cars) that is currently under construction and bisects the park into two parcels. The extension of the grove across the boulevard provides continuity between the north and south portions of the park and creates a strong visual and experiential moment along the street.

The notion of ‘water' is expressed a number of ways within Sherbourne Common. The park is a composition of stormwater collection, purified and celebrated throughout the park before it ultimately discharges into Lake Ontario. Materially and spatially, the various expressions of water bind north and south. Once collected and UV treated, a thin veil of purified water gently cascades down three 9 metre tall art sculptures which gracefully rise from the ground titled, “Light Shower's. The water then passes through a biofiltration bed planted with aquatic grasses and is directed into a 240 metre long water channel. As the water travels down the channel and reaches the centre of the park it meanders through a zinc-clad jewel-like pavilion and ultimately is discharged into Lake Ontario.

The iconic natural clearing found along the shorelines of Ontario is manifested in the articulation of the ‘green'. The open lawn carved out of the "woods" and framed by the plaza/stage adjacent to the pavilion provides the foreground for views to Lake Ontario. The scale and the design of the "green" allows it to operate as the central gathering space of the park and also provides intimate spaces within its edges where the "woods" begins to dissolve for individuals to enjoy the sun or read a book under dappled shade.

The transformative nature of Sherbourne Common exists not only in its materiality but in its program. The park's design embraces all seasons and different times of day by providing a range of opportunities. In summer, water is celebrated through the art sculptures and channel and also emerges playfully through an array of water jets scattered across the central plaza. Once the jets are turned off the plaza is transformed into a stage, and in winter months the plaza turns into a skating pond. A carefully considered lighting strategy creates visual interest and a well lit environment for evening use.

A hybridized park, Sherbourne Common is the first park in Canada to integrate a UV treatment facility into its design and represents major innovation in the way natural systems and civic infrastructures are integrated into cities. Stormwater management is integral to the park's aesthetic and interactive functioning. The stormwater narrative is the primary organizing feature of the park and describes the journey and transformation of stormwater from the sky to the ground and ultimately to the lake. The process of cleansing stormwater binds all of the elements of the park together, and turns the entire park into an aesthetic and experiential stormwater system that educates the public about water quality issues through its interactive and engaging spaces.

Sherbourne Common is the first site along the revitalized waterfront to make a strong public connection from Lakeshore Boulevard to Lake Ontario, and attempts to repair the long felt disconnect between the city and the lake. Sherbourne Common provides an opportunity for Torontonians to reengage with the lake and experience from a new perspective a forgotten stretch of their industrial waterfront.

As one of the first parks in Canada to pursue LEED Gold certification, Sherbourne Common successfully integrates a number of sustainable practices in the park design. In addition to the park's extensive stormwater treatment program, other aspects of sustainability include the use of native or regionally adapted trees in large numbers which strongly contributes to the City of Toronto's tree coverage goals, and the use of water efficient plant material to reduce the need for irrigation. The park also incorporates a high percentage of locally available materials, extensively uses light coloured permeable paving surfaces to reduce the urban heat island effect, and uses particular light fixtures to reduce light pollution.

Sherbourne Common is unique for a variety of reasons, not the least of which is that a Landscape Architect was charged with the responsibility of leading an extensive multidisciplinary team through a challenging four year process that included public consultation to deliver one of the first public parks within Toronto's redeveloping eastern waterfront. Landscape architecture was responsible for setting the overall direction of the park and how architecture, public art, and infrastructure were to be layered into the park design. The design of the park, lauded for its commitment to landscape, community, sustainability, and great innovative design has brought significant exposure to the perception of Landscape Architecture as a profession that leads complex, large scale projects. The effect should be a greater appreciation and commitment to the profession's role in having a significant impact on not only parks but in place making, urban design, city building, and the environment.

 
Via ASLA  译:90degree
 
如需转载,请注明如下说明并发邮件至editor@90dg.cn告知我们,感谢您对90degree编辑部的支持:
【90degree授权 (请填写您的名称) 转载发布在www.90dg.cn的这篇文章,Via ASLA  译:90degree】

上一篇:沙漠植物园奥特森入口花园
下一篇:莱克伍德公墓陵园