新世纪花园:水中映衬的光影世界
New Century Garden A Garden of Water and Light
2014-10-09 17:28:00    | keywords: 光影  花园  住宅  景观 
新世纪花园:水中映衬的光影世界
  • 最新工作 Latest Jobs
     
“这俨然就是隐匿于棕榈泉城中的中世纪现代哈德良皇宫!雕塑般精致的植栽布局,加之如画的丰富色搭,共同勾勒出了这一令人陶醉的住宅美景。”
——2012 年ASLA专业奖评语
“It’s like a mid-century modern Hadrian’s Villa in Palm Springs! A very sculptural planting scheme and a beautiful color palette. It’s amazingly well built. ”
—2012 ASLA Professional Awards Jury
 
 
项目概述
棕榈泉位于美国加州,是一座以热衷于对中世纪现代历史风格建筑的保护与鉴赏而闻名的城市。该项目通过对各种现代材料和技术的应用,并充分利用水和光等自然介质,创新性地打造出一座风格独特的沙漠植栽住宅景观区,在展现设计魅力之余也折射出棕榈泉当地特有的社会历史背景,体现了住宅主人对崎岖沙漠地貌的特别衷爱,进而,这一地貌环境成为了该住宅花园整体设计风格形成的雏形。
 
项目描述
该项目客户,即住宅主人本人就是一名设计师,他希望为自己打造一个多样化、多功能型且具多层次景观视角的住宅庭园空间,以便在此举办各种规模的聚会活动,小到亲友间的小型聚会,大到类似筹款宴会规模的大型活动,均需适宜。此外,客户还在户外环境的设计上对景观设计师做出了相应要求,他希望营造一种“惬意、迷人且富有生趣”的户外景观氛围。迎合如此高端化需求的住宅庭园设计,要求景观设计师在实现上述设计内容的同时,还要在对园中的草坪、棕榈林区以及高尔夫球场的设计中,浓缩体现当地的自然人文景观。
 
该项目住宅及庭园占地1.5英亩(约0.6公顷),位于棕榈泉风景秀丽的古拉斯帕尔马斯住宅区内。这是客户方与设计方的二度合作,他们之间的首度合作是为一座中世纪现代住宅进行改造,因此,彼此间的信任感与默契度都有了一定程度的积累。客户期待在该项目中设计方能够呈现出最佳的景观效果,并且希望通过生动而特别的景观语言诠释以提升其户外生活质量,以及沙漠植栽景观的观赏价值。
 
水和光成为了这座沙漠植栽住宅庭园景观设计中的两大主要元素。主体户外空间拥有开阔的视野,可欣赏到毗邻的圣哈辛托山壮丽景致。园中各区域间形成空间的自然无缝对接,室内外空间由小型滑动玻璃门分隔开去,且室内的每一个房间都紧挨景观庭园,即庭园空间以住宅建筑为中心点,渐而向四周延展,为室内创造了理想的观景视角。根据室内房间各自不同的功能性,园中景观从私密性到公共观赏性,随之相应变化着。
 
该项目住宅所处的地理环境较为特殊,面朝自然山景、背依公共街区,除住宅车行道所通行的两扇大门外,整个住宅及庭园围裹于高大的树篱中。景观设计师希望将这处住宅庭园打造成视觉相对开放的景观空间,让往来于街区的公众也能观赏到园中的美景以及各式各样的沙漠植栽,以替代传统的高墙式全封闭私宅院落。为了创建视野独特的入口景观,入口大门由公共街区的边缘为起始向宅内方向后置了44英尺(约13米),这样的入口设置在其所在住宅区中是绝无仅有的。入口车行道的两旁各设有人行步道,在种植着沙漠植物的入口景观空间后形成了整体宽达85英尺(约30米)的住宅入口道路系统。住宅主人经常会在家中举办一些大型的筹款活动,因此,他需求大尺度的户外空间,包括:特色泳池及相应水景、功能性草坪区、便于交流互动的篝火区、可用作户外就餐及举办社交活动的多功能型网球场,以及户外淋浴空间。
 
棕榈泉拥有充足的水源供应,可灌溉成片的植被,因而这里大片的绿色草坪和高尔夫球场早已盛名远播。然而,景观设计师希望嵌入到该项目中的主体设计元素并非高尔夫球场,而是毗邻的沙漠化山谷自然景观元素,却又不能偏离棕榈泉当地的传统景观特征,这对于项目设计而言,的确形成了一定的挑战和困扰。整个住宅庭园形成了一个沙漠植物壮观美景展示园。但它独特而醒目的水景及光影设计,都提醒着往来观赏的人们,这并不仅仅只是一个自然植物园,它有着与众不同的美。景观设计师通过沙漠植物的应用,将其作为一个景观视觉焦点,进而营造一种时尚而富趣味的住宅庭园氛围,并借助于一系列的水中倒影及光影场景打造,呈现出普通沙漠植物的各种非凡姿态,从而引发人们的观赏兴趣。
 
住宅所在地块存在着5英尺(约1.5米)的横向坡度地面高差,而住宅建筑与泳池水景需保持在同一地面高度上。因而,景观设计师在项目伊始,首先确定住宅建筑的具体位置,而后再对整个项目场地进行统筹规划设计。场地上原有的92棵棕榈树得以保留并重新应用到了住宅庭园的设计中,其中一部分的棕榈树高达65英尺(约20米)。在这处存在着高差的街角地块内,住宅建筑与泳池露台的地基都比毗邻街区的街面高出5英尺(约1.5米),造成原先同等高度的泳池私密性护栏形同虚设。为了提供相应有效的住宅私密保护设施,在防护性树篱不断成长的同时,设计师专门在泳池区设置了相应的隔挡设施。此外,9英尺(约2.7米)高的户外壁炉墙也有效遮挡了街道视觉,保护了泳池露台的私密性,也形成了露台区的西面边界,同时它还兼具存储棚的作用。
 
格栅护栏后侧安有磨砂玻璃屏障,为住宅提供了有效的私密性,抵挡了宅外街道交叉路口的视线,同时它也形成了泳池露台的南面边界,并与“L”字形的住宅建筑和壁炉墙共同构筑成一个相对独立的景观空间。实质上,在此处安装玻璃材质屏障的另一个作用是将它当作一个投影屏,无论是日间的阳光亦或是夜间路旁的低压照明,通过玻璃墙体的折射都会形成有趣的移动光影。照明玻璃纤维元素是该项目庭园景观设计中的主要特征性设计元素,在夜间,这些玻璃纤维制成的照明灯架,如同雕塑一般泛着丝丝光彩。凉棚设施及吧台空间都设有内置式照明设施。此外,诸如户外淋浴空间等实用性设施,其外形设计也如同半透明雕塑一般,装饰着庭园景观。在夜晚灯光的照射下,入口处经过精心雕琢的长椅仿佛一件艺术品,成为了入口景观区的夜景焦点。
 
温馨的篝火区位于仙人掌植栽区的凉棚玻璃幕墙后,沿着水槽视角往地势较低处看去,篝火区与泳池露台近乎连于一体。格栅护栏下方的石灰石基台上也设有一个水槽,水槽中潺潺的瀑布流水声,有效阻隔了墙外街区的喧杂。这一细节水景设计,其灵感来源于意大利“兰特别墅”花园中的“卡迪纳尔”园的相关装置设计。客户的高要求,加之景观设计师的悉心设计,共同造就了这一令人流连忘返的迷人住宅庭园。新世纪花园特别之处体现于设计与细节处理的方方面面。设计师对于所有园中的制定式元素,从概念草图绘制到模型草图、实物模型,再到实体制造,以至于装箱、运输,直至最后的安装,都做到了亲历亲为地设计与监督,有效确保了景观空间整体风格的统一性。
 
此外,该项目设计的另一个目的是要将埋没于大片绿地和外来植物之中的本土特有景观重新激活、展现于园中。通过该项目的示范效应,景观设计师希望证明:在该项目原有的景观模式中,注入毗邻崎岖山谷及沙漠环境的自然景观元素,是相当有必要的,它能使整个住宅庭园和谐地融入到周边自然环境中。该项目设计的真正意义在于证明高品质的设计项目应该是可以自如地将本土植物充分应用到迷人景观的营造中,将人造景观与周边的自然景观和谐地融于一体,与此同时,也能够提升公众对于景观设计师设计技巧与能力的基本认知。
 
Project Statement
Palm Springs is a city known for its love and appreciation of its “Mid-century” modern architecture and history. The project strives to be the “New-Century Garden” by utilizing contemporary materials, technologies and attitudes to create a bold new and unique desert experience that reflects the design and social history of Palm Springs while showing a desire to celebrate its rugged desert region as a model for design in this new century.
 
Project Narrative
The client, a designer himself, wanted a stunningly gorgeous environment with a variety of places to entertain at all scales from intimate parties to large fundraising size events. His instruction to the landscape architect was to create an outdoor environment that was “groovy, cool and sexy”. This high style garden strives to accomplish these goals while transcending the region’s social landscape, represented in its lawns, palm trees and golf courses. This is a new house and garden is built on 1–1/2 acres in the chic Old Las Palmas neighborhood in Palm Springs. The project was the second collaboration for the owner and the landscape architect who had developed a productive working relationship on a previous remodel of a mid-century-modern house. The client expected the highest level of design and also expected the project to raise the bar for outdoor living and desert style.
 
This desert house and garden’s two themes are water and light. The main outdoor space has dramatic views of the San Jacinto Mountains as its backdrop. Space seamlessly flows from one area to the next and the pocketed sliding glass doors reinforce the indoor-outdoor connection. Every room in the house opens to an adjacent garden. The gardens set a dramatic focal point from all spaces in the house. Depending on the room, the garden view changes from intimate to dramatic. A house in this exclusive neighborhood typically turns its back on the street by surrounding the site with a tall hedge at the property line that is only broken by tall driveway gates into the property. The landscape architect wanted the garden to make a contribution to the streetscape and serve as a demonstration garden that showcased desert plants to the public rather than have the garden totally hidden behind the walls. To create an entry garden, the entry gates were set back 44feet from the curb, atypical for this neighborhood. Pedestrian walks were offset on both sides of the drive to create an 85 foot wide by 44 foot deep entry garden that showcased desert plants.
 
The client entertained regularly and used the house for fundraising functions. He requested generous outdoor space, a distinctive pool and water features, a function lawn, an intimate fire pit area, a tennis court that would double as an outdoor dining and event area, and an outdoor shower. Palm Springs with its ample water supply has been long known for its culture of lawn and golf courses. The landscape architect found this context challenging as he wanted this project to relate to the nearby desert canyons rather than the golf courses and yet crucially retain some of the unmistakable Palm Springs traditional landscape character. 
 
This project became a demonstration garden to showcase the spectacular beauty of desert plants. It is not a naturalistic garden but rather a dramatic and theatrical desert garden that was unlike any other garden in town. It was the landscape architect’s hope to create a buzz and interest in using desert plants as a “sought-after” landscape look. The designer showcased ordinary desert plants by creating scenes to draw attention to their dramatic form. The lot had 5 feet of cross slope and the house and pool were to be on one level. The landscape architect sited the house and designed the entire site from the doors to the property line. He reused all of the 92 existing palms on the property into the new design, several of which were 65 feet tall.
 
The house and pool terrace were five feet above the adjacent street on this corner lot and the existing five foot high pool security fence provided no privacy from the street. To provide privacy while a protective hedge grew, the landscape architect devised screening elements at the pool level. The outdoor nine foot high fireplace wall is privacy screen to the street; it forms the west edge to the pool terrace and doubles as a storage shed. 
 
The frosted glass screen behind the trellis provides privacy and hides the view to the intersection beyond. It puts a “south” edge to the terrace and completes the space formed by the L-shaped house and the fireplace wall. Glass panels are used like projection screens to catch moving shadows, both day and night when back lit by the sun and low voltage lights. The illuminated fiberglass elements are major design features of the garden and double as sculptural light fixtures at night. The shade structure’s roof is internally lit as well as the bar-counter. Utilitarian objects such as the outdoor shower become translucent sculptures in the garden. The illuminated sculpture bench at the entry is the focus of the entry courtyard.
 
The intimate fire pit area is set in the Cactus Garden behind the shade structure’s glass walls, yet it is connected to the pool terrace by the view down the water channel. The limestone table under the trellis has a water slot to cool wine bottles. This detail was influenced by the “Cardinal’s Garden” in the Italian “Villa Lante” garden. The demanding client’s collaboration with the landscape architect pushed the design process to an impressive level. The New Century Garden is exceptional in all aspects of design and detail. The landscape architect had a hands-on approach to designing all the custom elements. He took them from concept sketches, to models, to mock-ups, to fabrications, to crating and shipping through installation.
 
A secondary project goal was to positively influence attitudes towards the native landscape which has been pretty much dismissed and replaced with lawns and exotic plants in this area. By demonstration, the landscape architect hoped to show that relating the near-by rugged canyon and desert environment is much more dramatic and desirable than the existing landscape customs. The significance of this project is to demonstrate that high design projects can utilize native plants to create dramatic landscapes that take their cues from the region while at the same time elevating the public perception of the level of landscape architects’ design skills and abilities.


\

总平面图Site Plan

\
北面人行步道经由入口街景景观区,通往住宅后园,其右侧是住宅车行道
North pedestrian walk through the street-scape garden. This walk leads to the service yard, the driveway is just to the right.

\
上图为住宅主入口街景植栽景观区,车行道位于景观区中央,其两侧各有一条人行步道。下方各图展示了这一景观区的各个植栽细部
The top photo is of the street-scape garden. The driveway is flanked by planting areas and sidewalks. The bottom images are planting details for this area.

\
站立于入口庭园中,视线透过半透明式主入口大门,可回望毗邻的壮丽山景。住宅建筑入口位于其左侧
Entry garden looking back and the dramatic mountain view over the translucent gates. The house entry is to the left. 

\
各色“山谷植栽”和醋劲十足的钢丝人型雕塑共同形成了独特的入口庭园景致,迎接着客人们的到来
The entry garden, with its “canyon plantings” and wire man sculpture, greets visitors.

\
入口庭园植栽细部:植栽是该项目设计中最为重要的景观元素
Planting detail of the entry gardens. All these plants were added with this project.

\
从客厅内视角观赏泳池露台景观
View from the living room to the pool terrace.

\
从户外就餐区视角观赏园中景致,园内种植的棕榈树与围墙之外的棕榈树融于一体,整个住宅庭园仿佛置身于绿色海洋之中
This view is from the outdoor dining area, the project’s salvaged palm trees blend in with the palm trees on the adjacent properties.

\
纤维玻璃凉亭与磨砂玻璃屏障在白天与夜晚所呈现出的截然不同的光影之美
Day and night views of the fiberglass shade structure and frosted glass screen.

\
左图:三棵从别处移植而来的棕榈树,种植于静水池中的岛状植栽池内,倒映在水中的山影与树影组合成了别样的宜人景致;右上图:躺椅休憩区在周边山景的应衬中显得格外惬意与闲静;右下图:山谷植栽景观区局部
The tall photo is the reflecting pool with its island planter and a relocated palm clump. In the top right photograph, the lounge chairs are focused on the mountain view. The bottom right photograph shows the stylized canyon planting. 

\
静水池视角中的户外休憩区及泳池景致。朝西的壁炉与朝南的遮阴凉棚共同围合出这种背山面水的宜人休憩区
View across the reflecting pool to the lounge area and swimming pool beyond. The fireplace to the west and the shade structure to the south form the edges to this outdoor room with mountain views beyond. 

\
访客休憩室露台及其水景。在休憩室内和露台空间均可观赏山景,微型瀑布的潺潺水声将街区喧杂隔绝在树篱之外
View to the guest casita’s terrace and water feature. The room and terrace have views to the mountains, the water helps mask the street sounds beyond the hedge.

\
赭色的“多米诺”式墙体为主体住宅建筑中的两间客户围合出了相对私密的庭园空间
The ochre “Domino” wall flanks the garden at the two guest rooms of the main house.

\
网球场围栏由许多边长为2英尺(约0.6米)的纤维玻璃板纵横交错叠砌而成,进而形成不断变换的光影效果。这个玻璃板相互叠砌间彼此都拥有一定的缝隙间隔,为网球场空间提供了良好的通风
The tennis court fence is made up of two foot square fiberglass panels that overlap vertically and horizontally to create changing shadow patterns. They float separately from each other and allow breezes to flow through the fence. 

\
户外淋浴室与遮阴凉棚夜间照明景观,篝火区位于边缘玻璃墙体的右侧
Night view of the illuminated outdoor shower and shade structure. The fire pit area is to the right of the glass wall.

\
仙人掌植栽篝火区景致。半透明遮荫凉棚中,水流中户外景观水景桌台处缓缓流向篝火区。磨砂玻璃幕墙为这处休憩空间提供了有效的私密性
View from the cactus garden’s fire pit. Water from the table flows towards the fire pit. Frosted glass walls provide privacy. The translucent shade structure is beyond. 

项目信息:
设计与施工团队:
建筑师:博斯•阿格纽 
总承包商:T.R. Noye工程承包公司
玻璃材料承包商:克雷森特玻璃
灌溉顾问:Spectrum灌溉—戴夫•鲍威尔
景观承包商:邓恩沙漠景观
照明承包商:拉萨尔照明
泳池和水景承包商:邓恩水景设计
结构工程:Gouvis工程公司
特色景观产品:
装箱:Crating Technologies
玻璃纤维:J.B. Donaldson /美国玻璃纤维
灌溉设备:尤英灌溉
景观植栽池:Kornegay Design
景观照明:Delta Light;FX Luminaire
植栽供应商:Arid Zone Trees;Desert Theater Nursery;Mountain States Wholesale Nursery;Randy G. Myers Nursery;Silhouettes of the Desert;Sunland Nursery;Tropic World Nursery;Western Cactus
运输:GG全国性货运车辆经纪公司
铁质品加工:Kornegay Fabrication
 
Project Resources:
Design & Construction Team:
Architect: Boss Agnew
General Contractor: T.R. Noye Contracting
Glass Contractor: Crescent Glass
Irrigation Consultant: Spectrum Irrigation -Dave Powell
Landscape Contractor: Dunn's Desert Landscaping
Lighting Contractor: LaSalle Lighting
Pool and Water Features Contractor: Dunn's Designer Pools
Structural Engineer: Gouvis Engineering 
Featured Products:
Crating: Crating Technologies
Fiberglass: J.B. Donaldson/American Fiberglass
Irrigation Supplies: Ewing Irrigation
Landscape Containers: Kornegay Design
Landscape Lighting: Delta Light; FX Luminaire
Plant Suppliers: Arid Zone Trees; Desert Theater Nursery; Mountain States Wholesale Nursery; Randy G. Myers Nursery; Silhouettes of the Desert; Sunland Nursery; Tropic World Nursery; Western Cactus
Shipping: GG National Truck Brokers
Steel Fabricator: Kornegay Fabrication


Via ASLA  90degree编译,本文未经许可,不得转载。

上一篇:皮特·多梅尼西美国法院可持续景观改造
下一篇:塞勒姆州立大学——湿地走廊