圣堡罗郊外的伊甸园——GM住宅
GM House
2014-11-04 13:24:16    | keywords: 圣堡罗  伊甸园  住宅  景观 
圣堡罗郊外的伊甸园——GM住宅
  • 最新工作 Latest Jobs
     

“设计师以张扬的景观语言营造出鲜明的视觉对比与醒目的格局形式,住宅整体环境雅致而简约。迷人的布局装饰在质朴的乡村山间自然风光映衬中,更加彰显其独特魅力。”——2014ASLA专业奖评语
“The landscape architect created striking contrasts and bold forms. The overall effect is deliberate and succinct. It provides such an engaging pattern set against views to the rural hillside.”
- 2014 Awards Jury
 
项目概述
 
景观设计师以这幢别墅的整体现代感为出发点,将华丽建筑元素与雅致景观元素融于一体,营造出室内外空间的和谐过渡,进而通过景观地形塑造,创建一处极具特色的大型住宅户外庭园。
 
项目描述 
 
该项目距圣保罗市区约数小时路程,是一处大型周末度假型家庭别墅公寓住宅。因此,客户要求项目设计师营造与住宅建筑风格相映衬的大尺度现代休闲景观空间。
 
住宅的前庭绿化空间中种植着各式装饰草种,以增强迎宾景观区的观赏性,并与周遭粗犷的郊外自然风光形成视觉对比;随风摇曳的草地赋予一种浮动的视觉美感。巴西铁木树的种植将为住宅前庭辟出荫蔽纳凉的理想场所,并与周边的繁茂林地形成有机的绿化整体。两排对称构筑的藤架围合出住宅的停车场空间,中央区域是一面石质跌水水景幕墙,与边上栽植着的黄花风铃木共同形成前庭与中庭景观区的分界。住宅后园呈坡状地势,因而设计师将其塑造成三个功能各不相同的层阶地块,并形成多样化的观赏性绿化视角。土方工程主导着这处坡状后园空间的建造,大部分挖掘出的土方都用于其他景观构筑物的建造中,而其中的一小部分则用于后园本身的地基回填。
 
草坪和木质观景平台成为住宅景观中的主要景观元素,它们共同组合成为一处惬意的大型家庭聚会场所。极具现代感的户外生态火炉在一套舒适沙发的围裹中,形成了冬日里温馨的取暖空间。毗邻的下沉式水景池与周边种植的竹子和其它各类树种,共同形成了住宅的户外私密空间,也增强了景观主体的视觉效果。
 
后园中的中层层阶地块是令人陶醉的冥想水景庭园空间,整个庭园以台地水景地形呈现,每个台地都由考顿钢挡土墙围合而成,并嵌有装饰性景观照明。经过精心修剪后的有形植物群落勾勒出庭园的层阶式景观轮廓,高低错落的草地景致赋予景观整体以动态美。在这一以地形塑造为主景的庭园空间中,一座覆满地被草种的阶梯步行桥显得格外引人注目,它有效连接着各层阶地块,成为后园中的景观亮点之一。种植着巴西本土葡萄树的两块悬臂式草坪观景露台,拥有广阔的观景视野,可俯瞰低阶地块中的足球场全景。
 
该项目的植物采选,以本土植物或适应性强的物种为主,这样可充分适应当地的植栽与气候环境,有效减少灌溉需求,进而达到节约用水的目的。
 
Project Statement
 
The contemporary lines of this villa were the starting point for the landscape architect to create an exterior space meant to blur the imposing architecture with the landscape and to create a unique garden by sculpting the topography.
 
Project Narrative
 
The project is located in a large condominium a few hours out of São Paulo, where the family lives. It is a weekend house where the client requested a space for leisure time with contemporary approach of the landscape, echoing the architecture.
 
The dwellers are welcomed by a front garden where ornamental grasses offer lightness to the bold façade; the movement of the grasses by the wind gives a feeling of making it float over the vegetation. Brazilian ironwood trees were planted in this front garden and eventually will form a canopy that will merge into the existing trees in the surroundings. Two symmetrical pergolas serve as parking and the water cascade exactly in the middle separates the front garden from a courtyard with a Golden Trumpet tree. The back garden was a sloped terrain and was molded into 3 different levels, each one for a different purpose, but always making the most of the view to the horizon. Earthworks played a main role in this part of the project, all earth that was excavated to build the house and from other parts of the terrain was used to backfill the garden. 
 
On the level of the house there's a lawn and a wooden deck that offer a gathering space and where the family can admire the view. An ecological fire pit offers a cozy exterior lounge for the colder days. The negative edge pool blends with the landscape and plants like bamboo and trees offer privacy from the neighbors and emphasize the view.
 
The middle level is a contemplative and ludical garden where the terrain was shaped into plateaus, each one framed by a corten steel retaining walls with embedded led lighting. The topiary plants reflect the shape of this garden and the grasses offer it some movement. A bridge covered by grass is an interesting feature of this topography sculpted garden. Two cantilevered terraces, also covered by grass, offer a priviledged view to the soccer field on the lower level. Each of these terraces is shaded by a native fruit tree named Jabuticaba. 
 
All plants were grown by local nurseries and are either native or adapted so irrigation uses as little water as possible.

\
由于该项目中的植栽土壤层普遍较浅,因而景观设计师在植物采选方面,以藤蔓植物和耐风、耐旱的植物为主。其中,包括马鞍藤和天人菊在内的许多植物都直接种植于项目场地的天然沙丘上
With very shallow soil levels, the Landscape Architect chose vines and plantings that would withstand the harsh winds and direct sunlight. Many of these plants grow naturally on the sand dunes, including Railroad vine and Indian blanket flower.
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio

\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio

\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio

\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio
 
\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio

\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio

\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio
 
\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio

\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio

\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio
 
\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio

\
Image by: Beto Riginik, Yuri Seródio
 
项目信息:
设计与施工团队
首席设计师:亚历克斯·哈那扎奇,美国景观设计师协会国际会员
建筑设计师:黛博拉·阿吉亚尔·阿吉特托斯
项目施工方:CPA
特色材料
植栽布局:哈那扎奇景观设计事务所
生态火炉:Construflama
照明设计:Wall Lamps
景观街具:MAC // Franccino Giardini
户外地板:Hydrotech
景观构筑物:Firgal
涂层石材:Palimanan
屋顶绿化:Sky Garden
 
Project Resources:
Design & Construction Team
Lead Designer: Alex Hanazaki, International ASLA
Architect: Deborah Aguiar Arquitetos
Construction: CPA
Featured Products
Plants: Hanazaki Landscape 
Fireplace: Construflama
Lighting: Wall Lamps
Furniture: MAC // Franccino Giardini
Decking: Hydrotech
Structures: Firgal
Coatings Stones: Palimanan
Green Roofs: Sky Garden
 
 
Via ASLA  90degree编译,本文未经许可,不得转载。

上一篇:德克萨斯州西部大牧场住宅景观
下一篇:新川崎城市公园