朱利安及雷伊·理查森疗愈公寓/Andrea Cochran Landscape Architecture
Drs. Julian and Raye Richardson Apartments by Andrea Cochran Landscape Architecture
2015-01-30 11:37:02    | keywords: 疗愈  流浪群体  景观  居住  绿化 
朱利安及雷伊·理查森疗愈公寓/Andrea Cochran Landscape Architecture
  • 最新工作 Latest Jobs
     
 
Courtesy of Andrea Cochran Landscape Architecture. Via ASLA. 90degree编译,未经许可,不得转载。
 
 
“该项目成本投入较低,却传递出设计的独特魅力。雅致与简约相互映衬间,和谐地融于一体。这是一处能够真正迎合众多人口居住需求的宜居公寓景观空间。”——2012ASLA专业奖评语
“This project conveys the power of design on a meager budget. It is elegant in its simplicity, yet resonates very strongly. It’s one of those projects that is really benefiting a much larger population. ”—2012 Professional Awards Jury
 
 
项目概述
 
朱利安及雷伊·理查森疗愈公寓为许多社会流浪人群提供了一处理想的稳定居所,内设120间设施齐全的单元住房,并提供心理咨询、医疗保健、职业培训和就业中介等相应的辅助性服务。公寓的景观设计包含街道景观、中央庭园及屋顶露台等公共区域的设计,并配备有一系列定制式户外景观陈设。项目材料均源于当地,且采用透水性碎石地面铺装材料,并进行雨水花园和绿色屋顶的设计,以便有效进行雨洪管理。
 
项目描述
 
项目背景
 
朱利安及雷伊·理查森疗愈公寓占地0.5英亩(约0.2公顷),位于旧金山一处极具开发潜质的居住区内,为许多社会流浪人群提供了全新的稳定居所。公寓内设120间单元住房,拥有雅致、舒适的绿化环境,并提供心理咨询、医疗保健和职业培训等相应的辅助性服务,还充分利用公寓楼内的面包房、咖啡馆等服务性场所为这些流浪人群创造适当的就业机会。此外,在每个单元住房中都配备有独立卫生间及厨房设施,户外也设有大型庭园、屋顶露台等公共景观空间,以及洗衣间、休息室、社区活动室等公共生活空间,这些场所内都设有相应的残疾人通道,为残疾人的户外活动提供了便利。
 
项目场地曾经是旧金山中央高速公路所在地,1989年的洛马普雷塔地震将高速公路摧毁,这里成了一片废墟,后经适当清理与改造形成一处停车场设施。在多个公共机构的资助下,由社区住房福利署和慈善住房之家这两个非盈利性住房组织联合对该项目进行开发与维护,新建起这幢五层楼高的公益性住房建筑。此地毗邻巴士公交及轨道交通站点,且周边设有各类服务设施,生活极为便利。
 
该公寓以朱利安及雷伊·理查森命名,他们曾在美国建成首个非裔美国人书店,罗莎·帕克斯、安吉拉·戴维斯、马尔科姆·艾克斯、康奈尔·韦斯特、比比·金以及休伊·牛顿等数百名极具声望的黑人运动领袖人物都造访过这家书店,在那里,店主朱利安与雷伊二人曾为非裔美国人竭力争取言论自由权、受教育权和参政权。
 
疗愈性景观空间
 
中央庭园是整个公寓景观区的核心,园中绿树成荫,曾是许多街头浪人的休憩之所。庭园内的原始空间形式虽显单一,其设计却具备多功能性。大型建筑中庭空间中设有定制式桌具、长椅和烧烤设施,可为大规模的团体聚会提供理想的活动空间,此外,一系列的微型私密坐歇区域也迎合了小型聚会的需求,同时也营造出静谧的个人冥思环境。遍植满园的蒲葵,与狭长、垂直的建筑中庭结构相互映衬;从公寓高层俯瞰中庭景致,绿意盎然,令人赏心悦目; 叶状贴纸壁饰为园中的南墙平添了几分生趣。大面积种植的狗脊蕨、日本蹄盖蕨、刺羽耳蕨、酢浆草等各式绿植将整个中央庭园装点成一片绿洲;这些植栽都具有生命力强、低维护性等优点,且耐阴、耐晒,不娇贵,易于养护。
 
中央庭园的上方是五层楼高的公寓建筑,顶层的屋顶露台上也设有相应的坐歇区、多汁植物园区、若干蔬菜园艺高位栽培床和景天属植栽区,为公寓住户们营造出又一处良佳的心理疗愈空间。
 
透过玻璃建筑外墙和玻璃窗,这些户外绿色空间清晰地映入眼帘,为住户和公寓管理人员创造出良好的绿化生活与工作环境。进入公寓建筑的大型窗口过道连接着入口大厅与中央庭园,底层空间布局合理,且从楼上四层的单元住房中均可清晰俯瞰庭园绿植。用于聚餐、聚会及开展相应就职培训课程的底层大型社区活动室也正对中央庭园,并设有两大扇滑行拉门,形成室内外空间的灵活互动。底层的心理咨询室内,巨型落地窗在透明亚麻窗帘的装点中,与中央庭园景观形成朦胧的视觉连接,同时又确保了室内的私密性,维护了咨询住户的个人隐私。楼中一处通往中央庭园的户外楼梯间,在本土葡萄藤架的掩映中,形成半封闭式的空间格局,为住户们提供了又一处相互沟通的空间环境。上述这些可圈可点的公共空间设计都有利于促进住户间的互动与交流,对流浪人群的心理康复具有积极的推动作用。
 
本土材质定制式户外景观陈设
 
户外桌具、嵌入式烧烤台、长椅、木凳等定制式庭园景观陈设的设计,都一致秉持雅致、舒适、耐用的设计理念。由于考虑到公寓住户中约有三分之一使用轮椅,景观设计师在各户外公共空间的设计中都充分满足这种需要,在底层各种活动场所的入口处以及悬壁式桌具与长椅之间的间隔空间中,都设置了相应的轮椅通道,并使其和谐地融于庭园景观中。户外长椅由蒙特利柏树原木制成,而木凳的制作材料则源自旧金山城市森林中的回收木材。这些当地木材材质较干,有利于减少挥发性密封胶的使用。底层户外景观区的排水通道由本土加工的当地黑色玄武岩碎石铺砌于长椅下方、建筑主体周边以及中央庭园各地面铺砖的缝隙间。
 
雨洪管理
 
该项目景观区的整体地面铺装以砂石土壤材料为主,雨水可有效渗透,避免产生积水;此外,还设置了相应的合流污水道和雨水处理系统,无论是对建筑景观区本身还是城市的整体发展而言,雨洪管理都是关键性要素。透水性铺装和雨水花园等创新性街道景观雨水处理设施的合理应用,既提升了城市公共区域的整体美感,又有效减缓了雨水径流,也对地下水资源形成了有力的补给。原有树种与全新树种交替植栽于公寓所在街道两旁,有利于地面上的多余水分进一步渗入泥土中,以防止道路积水。此外,全新树种都设有相应的定制式防护设施,以避免人为破坏或遭机动车撞伤。
 
公寓庭园中,各块地面铺砖之间都有一定的间隔,易于雨水渗入到地下砾石池中,进行有效的水雨收集。公寓其余景观空间中的地面雨水可通过相应的地面高差,倾流入雨水花园中,以作为绿化植栽的浇灌用水。公寓建筑主体周边也设有排水设施,以便公寓内生活用水可有效排入砾石池中。屋顶绿化植栽区中种植着各类观赏性与食用性兼具的植物,这些植栽区也有利于雨水的收集,形成自给自足的水资源系统,以免其外流入城市雨水处理系统中。
 
项目整体的高度设计性
 
尽管该项目的成本预算十分有限,但设计团队依然全心投入,高品质的细节设计与工艺处理始终贯穿项目的全过程,凭借着对于各个细节的创新性、低成本设计,为社会流浪人群创建出一处舒适的温馨家园。
 

\
左图:总平面图    Site Plan
Image by: Andrea Cochran Landscape Architecture
 
右图:项目场地内的雨水都保持阶式渗流,以减缓水流冲击,从而确保排入地下蓄水池中的水体质量
Stormwater is retained below grade to reduce peak flow, improving the quality of water released into the bay.
Image by: Andrea Cochran Landscape Architecture
\
左图:夜色中的中央庭园景致,模糊了公寓建筑与户外公共空间之间的视觉界限,二者相互映衬,融于一体。透过网格护栏,屋顶花园依稀可见
An overview of the central courtyard in the evening, illustrating the permeability between the architecture and exterior gathering spaces. The Roof Garden is visible through scrim at center. 
Image by: Bruce Damonte
 
右图:从高层单元住房、公共活动场所和心理咨询室俯瞰底层中央庭园。由景观设计师设计的定制式户外景观陈设营造出一处促进住户相互交流的理想公共空间环境。各块地面铺砖之间都有一定的间隔,易于雨水渗入到地下砾石池中,进行有效的水雨收集
Living units, public areas, and counseling offices overlook the courtyard. Custom furniture designed by the landscape architects promote communal gathering. Spacers are installed between unit pavers, allowing stormwater to permeate into the gravel retention basin below.
Image by: Bruce Damonte
 
\
左图:从公寓建筑入口大厅视角观赏蕨类植物雨水花园,墨西哥蒲葵长势繁茂,与叶状贴纸壁饰共同构筑出庭园南面景致
Entry lobby overlooks a fern rain garden. Mexican Fan Palms provide scale and frame the existing mural beyond.
Image by: Bruce Damonte

右图:定制式坐椅由回收性柏树原木凿成。底层的心理咨询室内,巨型落地窗在透明亚麻窗帘的装点中,确保了室内的私密性,维护了咨询住户的个人隐私,同时又为室内空间提供了良好自然采光,亦可在朦胧中观赏户外的庭园景致
Custom seats hewn from reclaimed cypress. Architectural scrim offers privacy to the counseling spaces beyond, while allowing for natural light and glimpses of the garden from within.
Image by: Ryan Hughes
 
\
建筑设计师和景观设计师的通力协作,造就了室内外空间的和谐统一。由景观设计师设计的定制式烧烤台位于庭园的左侧,充满着生活化的温馨气息
Architect and landscape architect worked closely to create a seamless connection between interior and exterior public spaces. Custom barbeque designed by landscape architects at left.
Image by: Bruce Damonte
 
\
由景观设计师设计的户外坐椅设施,由回收性柏树原木定制而成,坚固实用且舒适雅致
Landscape architects designed custom furniture from reclaimed cypress logs to create comfortable seating that will withstand heavy use.
Image by: Bruce Damonte

\
左图:屋顶露台沿边的定制式耐腐钢质植栽槽中种植着成排的龙舌兰。由于在此居住的流浪人群大都患有相应的心理疾病,常常会在此发泄,因此在屋顶边缘特别设置了高耸的防护栏,以免发生不测
Agaves line the Roof Deck in custom Cor-ten steel planters. Due to the complex psychological issues some residents grapple with, tall screens provide safe enclosure at the edge of the roof.
Image by: Bruce Damonte
 
右图:公寓所在的福尔顿街,其街景改造包括对雨鸢尾雨水花园的建设和道路沿边透水铺装的铺设
Streetscape improvements along Fulton Street include a rain garden with Fortnight Lily and new permeable paving at the curb.
Image by: Bruce Damonte
 
\
屋顶露台的通风设施由复合板材与再生木材以及塑料质品构筑而成,各通风设施之间还设有一系列的公共活动空间、可供住户自行植栽的小型菜圃,以及可供雨洪管理的景天属植物绿化植栽区
The Roof Deck offers gathering spaces among roof vents screened with composite boards of recycled wood and plastic, vegetable gardens for residents, and a green roof planted with sedums for stormwater management.
Image by: Bruce Damonte
 
\
由景观设计师设计的定制式混凝土户外桌具,由镀锌金属支架支撑而起,与再生柏树原木长椅共同形成中央庭园的坐歇区
Custom concrete tables designed by the landscape architects, with galvanized metal supports, and reclaimed cypress benches.
Image by: Bruce Damonte
 
\
绿化植栽分布图
Planting Plan
Image by: Andrea Cochran Landscape Architecture
 
\
街道上,崭新自行车停放架安装于全新的透水地面铺装上,新近种植的树种都设有相应的定制式防护设施,以避免人为破坏
On Gough Street, new bike racks are installed in new permeable paving. Custom tree guards withstand vandalism and protect new street trees.
Image by: Bruce Damonte
 
 
Project Statement
 
The Drs. Julian and Raye Richardson Apartments provide a dignified home for formerly homeless residents with 120 fully-equipped studios and supportive services, including counseling, medical care, job-training, and employment opportunities. The landscape design encompasses a streetscape, a central courtyard, and a roof deck – all fully-accessible with custom furnishings. The project uses local materials and offers a multi-faceted stormwater management with permeable paving over a gravel infiltration system, rain gardens, and a green roof.
 
Project Narrative
 
Project Background
 
On a half-acre site in an up-and-coming San Francisco neighborhood, the Drs. Julian and Raye Richardson Apartments provide a dignified new home for formerly homeless adults. The 120-unit, GreenPoint-Rated building offers supportive services such as a counseling center, an on-site medical suite, a job training program, and employment opportunities through the building’s bakery and cafés. In addition to their individual studios, each with a full bathroom and kitchenette, residents enjoy common amenities such as a large courtyard garden, a roof deck, laundry facilities, a lounge, and a large community room — all fully accessible to people with disabilities.
 
Financed by multiple public agencies, two non-profit housing organizations, Community Housing Partnership and Mercy Housing, partnered to develop and maintain this five-story building on a former parking lot, a site that had initially been cleared by the collapse of the Central Freeway in the 1989 Loma Prieta Earthquake. The urban site is well-situated near bus lines, train lines, and services within walking distance.
 
The apartments are named for Drs. Julian and Raye Richardson, who founded the first, African American-owned bookstore in the United States. Rosa Parks, Angela Davis, Malcolm X, Cornel West, B.B. King, and Huey P. Newton are among the hundreds of esteemed figures to visit the Richardsons’ bookstore, Marcus Books, where Drs. Julian and Raye strove to empower African Americans through critical discussion, education, and politics.
 
Restorative Gardens
 
A lush, central courtyard forms the heart of the building, providing a respite from the tough streets on which residents once lived. The courtyard accommodates multiple types of uses within a single space. A large patio with custom tables, benches and barbeque, allows for flexible, communal gatherings, while more private areas provide seating for smaller groups or individual contemplation. The fan palms interspersed throughout the courtyard complement the narrow, vertical nature of the space and playfully engage with the residences on the floors above and the existing mural that forms the south face of the courtyard. Giant chain ferns, Japanese painted ferns, western sword fern, and wood sorrel help to create the atmosphere of a verdant oasis; they are durable, low-maintenance, and adaptable to the extreme solar conditions of full sun and deep shade.
 
Five stories above the courtyard, a roof deck offers another healing space for residents with seating areas, succulent gardens, raised beds for vegetable gardening, and a green roof with sedums.
 
The experience of these outdoor gardens permeates the daily life of the residents and staff through various layers of transparency. The entrance lobby connects to the courtyard through a large window that one encounters upon entering the building. Four floors of studios look down onto the courtyard below. A large community room, where meals are sometimes served and classes and gatherings may occur, opens directly onto the large patio space with two large sliding NanaWalls, doubling the program area. Large windows at the counseling rooms are treated with a translucent scrim which creates a visual link with the courtyard while maintaining privacy for the residents. An exterior stairwell, semi-enclosed by native grapevine trellises, exits into the courtyard and fosters chance encounters between residents. These design features help to connect the residents to one another in a healing environment.
 
Custom Furniture with Local Materials
 
The custom courtyard furnishings, which include the tables, a built-in barbeque with counter, benches and woodblock seats, are designed to be elegant, comfortable, and extremely durable. With roughly one-third of the building's residents in wheelchairs, the landscape architects also took care to provide full accessibility in their design. Wheelchair access is thoughtfully incorporated in the courtyard through cantilevered tables and spaces adjacent to and across from benches. The Monterey cypress logs used to fabricate the benches and block seats are reclaimed from urban forests throughout San Francisco. The wood was dried and fabricated locally and finished with a low VOC sealant. Locally sourced, black basalt gravel lines drainage areas under the benches, at perimeter of the building, and between the joints of the courtyard unit pavers, which are also fabricated in California.
 
Stormwater Management
 
An overall site strategy was developed to contain and maximize the infiltration of rainwater into the sandy site soils, which is critical for a city with a combined sewer and stormwater system. The innovative streetscape includes permeable pavers and rain gardens, which improve the aesthetics of the public realm while reducing site runoff and allowing for groundwater recharge. Existing and newly planted trees along Gough Street benefit from additional water draining into the site soils. New trees here are also protected by custom tree guards, designed to withstand vandalism and damage from cars.
 
Within the courtyard, spacers are installed between standard unit pavers to allow stormwater to permeate into the gravel retention basin below. Overflow and other paving areas are sloped into rain gardens, planted with palm trees and ferns. A perimeter drain also routes water away from the building and into the gravel retention system. On the roof, green roofs and planters, both ornamental and edible, also help to capture water that would otherwise enter the city storm system.
 
High Design for All
 
Despite the project’s limited budget, the design team remained committed to high quality detailing and craftsmanship throughout the process, donating time and creating innovative low-cost details, to ensure that the new residents would finally feel at home. 
 
 
项目信息:
社区住房福利署负责人:大卫·斯克诺
景观设计:Andrea Cochran Landscape Architecture, Inc.:安德烈·科克伦,美国景观设计师协会理事;伊莱恩·肖,美国景观设计师协会会员;苏珊·休斯、阿米尔·库宁、莎拉·科泽尔、朱利安·西梅奥尼
设计与施工团队:
建筑设计:David Baker + Partners Architects
辅助性建筑设计:Baker Vilar Architects
土木工程:Sandis
电气工程:FW Associates
总承包商:Cahill Contractors
岩土工程:Treadwell & Rollo
灌溉顾问:Russell D. Mitchell and Associates, Inc.
景观承包商:Eggli Landscape Contractors Inc.
照明设计:Horton Lees Brogden Lighting Design
业主代表:Design Studios Gonzalo Castro
结构工程:Structural Design Engineers
特色材料:
曲状LED:B-K Lighting
Duraedge品牌钢质边饰:The J.D. Russell Company
砾石供给:Crushed Black Basalt and Import Planting Soils Amended with Wondergrow
重型镀锌储罐:Behlen Manufacturing Co.
照明材料:Horton Lees Brogden Lighting Design
长椅下方照明材料、微型LED灯条:NSL Architectural and Decorative Lighting
地面铺砖干砌材料:Paverhelp.com
狭小模块化地面铺砖:Stepstone, Inc.
棕榈植栽:Ellis Farms
桌面及烧烤台:Concreteworks Studio
木材供应:Green Waste Recycle Yard
 
Project Credits:
Community Housing Partnership: David Schnur
Landscape Architect: Andrea Cochran Landscape Architecture, Inc.: Andrea Cochran, FASLA; Elaine Shaw, ASLA; Susan Hughes; Amir Kunin; Sarah Keizer; and Julian Simeoni
Design & Construction Team:
Architect: David Baker + Partners Architects
Associate Architect: Baker Vilar Architects
Civil Engineer: Sandis
Electrical Engineer: FW Associates
General Contractor: Cahill Contractors
Geotechnical Engineer: Treadwell & Rollo
Irrigation Consultant: Russell D. Mitchell and Associates, Inc.
Landscape Contractor: Eggli Landscape Contractors Inc.
Lighting: Horton Lees Brogden Lighting Design
Owner's Representative: Design Studios Gonzalo Castro
Structural Engineer: Structural Design Engineers
Featured Products: 
Aristar LED: B-K Lighting
Duraedge Steel Edging: The J.D. Russell Company
Gravel: Crushed Black Basalt and Import Planting Soils Amended with Wondergrow Organic Compost: American Soil & Stone
Heavy Duty Galvanized Stock Tanks: Behlen Manufacturing Co.
Lighting: Horton Lees Brogden Lighting Design
Lighting Below Benches; Micro LED Light Strip: NSL Architectural and Decorative Lighting
Mortarless Spacer: Paverhelp.com
Narrow Modular Pavers: Stepstone, Inc.
Palm Trees: Ellis Farms
Tabletops and Barbecue counter: Concreteworks Studio
Wood Supplier: Green Waste Recycle Yard

 

上一篇:日本保土谷横滨太阳城老年公寓/SWA
下一篇:花冠空中花园:芝加哥安与罗伯特·H·鲁利儿童医院高层室内治愈景观空间