七岩海滩Baan San Kraam住宅/Sanitas Studio
Baan San Kraam Residence on Cha-Am Beach by Sanitas Studio
2015-05-19 11:12:17    | keywords: 海滩  住宅  建筑  规划  景观 
七岩海滩Baan San Kraam住宅/Sanitas Studio
  • 最新工作 Latest Jobs
     
Courtesy of Sanitas Studio. 感谢Sanitas Studio的投稿。90degree版权所有,不得转载。


Sanitas工作室于2011年受Sansiri PLC委托为泰国碧武里七岩海滩的一个住宅项目Baan San Kraam进行总体规划及景观设计。该住宅小区覆盖面积广泛,但只有百分之十的区域与海滩接壤。这意味着,在13栋建筑中,只有两栋可直接看到海边的风景。因此,Sanitas所面临的挑战就是如何打造一个可使所有住户均能享受海滩风情的景观设计。Sanitas以航海怀旧为主题,将整个场地想象为海洋的抽象形态,其中包括丛林、村落及漂浮屋等各种岛屿及海景元素,从而形成了拥有独特海景特色的七个建筑群。

其实,该项目的景观设计就是波浪形态的简单诠释。Sanitas对波浪的形态进行了详细的研究,并将其变成立体景观形态,包括波浪就座区、踏脚石、岩石躺椅及树屋等,而水则成为该景观的重要元素,使所有区域得以连接起来。从最先抵达的大厅海滩开始,住户便可体验各个区域的不同特色,然后穿过水域前往环绕着幽静村庄的丛林。土生土长的滨海植物提升了该住宅区的自然美感,同时凸显了其令人叹为观止的滨海概念。此外,原有的树木得以保留,构成一处广受欢迎的遮阴区域。
 
“海洋”概念
我们从航海怀旧风着手,将整个场地想象成海洋的抽象形态,而抽象的海洋则包括丛林、村落、漂浮屋及海潮等各种岛屿及海景特色,这就形成了不同建筑群的不同氛围。于是,我们建造了七个建筑群,每栋建筑均拥有各自的海景特色,包括大厅沙滩、渔村、现代丛林、村庄——树屋、村庄——游泳池、连接的海滩及漂浮屋等。景观设计是波浪形态的简单诠释。我们对海浪形态进行了研究,并将其变成立体景观形态,使其成为连续的就座区、连续的台阶、护墙及花盆的一部分。大海渐变的颜色通过水下和缓的轮廓线展露无遗。人们一到达此处,便可从大厅海滩穿越水域前往环绕着幽静村庄的丛林,从而体验每个区域的不同特色。前往海滩的途中还设有巨大的游泳池及日光浴露台。
 
波浪形态
在“海洋”概念中,水体是一个重要的景观元素,可将所有区域连接起来。我们对海景的自然形态进行了研究,并以现代的方式对其进行诠释。在总体规划中,景观形态是简化了的海洋地形,被用作景观语言,运用到整个场地中。其实,该项目的景观设计就是波浪形态的简单诠释。我们对海浪进行了研究并将其变成立体景观形态,使其成为连续的就座区、连续的水中台阶、护墙及花盆的一部分。大海渐变的颜色通过水下和缓的轮廓线展露无遗。人们一到达此处,便可从大厅海滩穿越水域前往环绕着幽静村庄的丛林,从而体验每个区域的不同特色。前往海滩的途中还设有巨大的游泳池及日光浴露台。   
 
场地布局
在Baan San Kraam中,“海洋”概念至关重要,它以海景作为独特的景观语言,将所有区域连接起来。贯穿所有活动的水体与道路系统及日光浴台相连,且局部与某些单元的阳台毗邻,使人们得以直接进入游泳池。在Baan San Kraam项目中,Sanitas工作室为各个区域设计了一系列精致的细节,使之成为内部独有的风景。此外,该工作室还设计了一系列室外就座区,使人们得以坐在独一无二的花园中享受安逸的时光。从正门入口处,住户可到达大厅海滩,那可看到水平线上的海滨风景。住户还可穿过水域前往丛林,丛林里种植着许多原生树种,四周环绕着幽静的村庄。该住宅区中还建有“下陷的岛屿”,即水下健身房,人们可一边健身,一边欣赏水帘风光,也可在屋顶上晒晒日光浴。前往海滩的途中还设有巨大的游泳池及日光浴露台。在Baan San Kraam中,软植物的作用也不容小觑,它们提升了空间氛围,区分了各个分区的特色,为室外功能空间遮阴蔽日并降低环境温度(对热带国家极为重要)。原有树木对景观氛围具有重大影响,特别是对海滩的前面部位,该区域种有美不胜收的成熟雨树、凤凰树及罗望子树。该项目景观共有八个分区: 
1. 大厅海滩 
2. 村庄——树屋 
3. 村庄——泳池 
4. 渔村 
5. 现代丛林 
6. 连接的沙滩 
7. 漂浮屋 
8. 滩池 
 
通道
Baan San Kraam设有一条与街道相连的机动车通道,并在正门设置了格子状的停车区。到达大厅时,人们可选择步行通过主干步道前往各栋建筑,亦可选择高尔夫球车服务,从绕行四周的服务车道进入各栋建筑。停车区位于入口处,可为机械房及垃圾房提供服务。
 
\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Image by: Wison Tungthunya; Copyrights by: Sanitas Studio

\
Copyrights by: Sanitas Studio

\
Copyrights by: Sanitas Studio

\
Copyrights by: Sanitas Studio

\
Copyrights by: Sanitas Studio

\
Copyrights by: Sanitas Studio

\
Copyrights by: Sanitas Studio

\
Copyrights by: Sanitas Studio

\
Copyrights by: Sanitas Studio
 
 
Sanitas Studio was commissioned in 2011 by Sansiri PLC to devise a master plan and landscape design for Baan San Kraam, a residential project on Cha-Am beach, Petchaburi,Thailand. Only 10 per cent of its extensive area borders the beach meaning just two of the 13 buildings have a direct sea view. The challengefor Sanitas was to provide a landscape design allowing all residents to feel equally close to the beach.Starting with a nautical nostalgia theme, Sanitas envisaged the land as an abstract form of the ocean. Itwould contain different elements of islands and seascape such as jungle, villages and a floating house.Seven clusters of buildings were then created with their own unique seascape character.
 
The landscape design is a simple interpretation of the wave typology. Having studied its form in detail,Sanitas has developed it into three dimensional landscape form.This includes wave seating, stepping stones,rock day beds and a tree house, while water is the landscape's key element and connects all zones together.Residents can experience the different character of each area from their arrival at Lobby Beach and thenacross the water to the Jungle which is surrounded by secluded villages. Local coastal plants enhance thenatural beauty of the development and its stunning oceanside concept, while existing trees have beenpreserved to provide welcome shaded area.
 
"Ocean"Concept
Starting with nautical nostalgia, we envisage the land as an abstract form of the ocean. The abstract oceanwould contain different characters of islands and seascape; the jungle, the villages, the floating house andthe sea tide. This would create different atmosphere for each cluster of buildings. Then we create 7 clusters of building with their own unique seascape character, from Lobby-beach, Fisherman Village, Modern Jungle,Village-tree house, Village-pool, Connecting beach and floating house.The landscape design is a simple interpretation of the wave typology. We study the form of sea wave anddevelop it in the landscape form three dimensionally. It becomes part of the continuous seating, continuous steps, the retaining wall and planters. The gradient color of the sea was reveal through a gentle contour lineunderneath the water. People can experience the different character of each area since arrival, from Lobby beach across the water to the Jungle, which surrounded by secluded villages. Before arriving on the beach, there was a largeswimming pool and sunbathing terraces. 
 
Wave Typology
From the"ocean"concept, the water body is the key landscape element, which connect all zones together.We studied the natural form of the seascape and interpret it in modern way. In the overall master plan, theform of landscape is a simplification of topography line of the ocean and use it as the landscape languagethroughout the whole site. The landscape design is a simple interpretation of the wave typology. We study the form of sea wave anddevelop it in the landscape form three dimensionally. It becomes part of the continuous seating, continuous steps in the water, the retaining wall and planters. The gradient color of the sea was reveal through a gentlecontour line underneath the water. People can experience the different character of each area since arrival, from Lobby beach across the water to the Jungle, which surrounded by secluded villages. Before arriving on the beach, there was a largeswimming pool and sunbathing terraces. 
 
Site Layout
At Baan San Kraam, the"Ocean"concept plays the important role and connects all zones together with oneunique landscape language of seascape. The water body, where all activities are met, is associated withpathway system and sunbathing deck and is partially adjacent to the balconies of some unit so people canconnect to the swimming pool directly.At Baan San Kraam, Sanitas Studio has created a series of rich detailed for each zone, which become its own internal viewand provide a series of outdoor sitting areas, so people can enjoy resting in each uniquegarden. From the front entrance, the residents could arrive on the Lobby-beach with horizontal line of beachscape, across the water to the Jungle with rustic plants and are surrounded by secluded villages. There is asunken island for Gym room, so people can exercise with a view of water cascade and having sun-bathingon the roof deck. Before arriving on the beach, there was a large swimming pool and sunbathing terraces.At Baan San Kraam, Softs planting also plays the important roles; nurturing the space, differentiateingcharacteristic of each zone, providing shade for outdoor function space and decreasing temperature, whichis crucial in tropical country. The existing trees have a big impact on landscape's atmosphere, especially thebeach front area, where there are stunningly mature Rain tree, Flame tree and Tamarind tree.The landscape zoning was characterized in 8 zones;
1. Lobby Beach
2. Village - Tree House
3. Village - Pool
4. Fisherman Village
5. Modern Jungle
6. Connecting Beach
7. Floating House
8. Beach Pool
 
Circulation
At Baan San Kraam, there is a vehicle access from the street with front parking under trellis structure. After arrival at the lobby, people can choose to walk through the main walk way, which connect to all buildings or use the golf cart-service and access from the service way, which run along the periphery.The parking is located at the entrance area and provide service for mechanical room and garbage room.
 
 
项目信息:
景观设计:Sanitas工作室有限公司
项目名称:Baan San Kraam
项目竣工:2013年12月
项目位置:泰国碧武里七岩
项目规模:23,109.96平方米,13栋建筑,266个单元
景观面积:16,158.63平方米
项目客户:Sansiri PLC
设计总监:Sanitas Pradittasnee
项目团队:Ronarong Chompoopan、Supavadee Nimawan、Rachaniporn Tiempayotorn、Amisa Raksiam、Vongvaritt Siwatwarasuk
建筑设计:Somdoon Architects
项目摄影:Wison Tungthunya
 
Project Credits:
Landscape Architect: Sanitas Studio Co., Ltd. 
Project Name: Baan San Kraam 
Completion Date: December 2013
Location: Cha-Am, Petchaburi, Thailand
Land Area: 23,109.96 Sq.m.; 13 Buildings; 266 Units
Landscape Area: 16,158.63 Sq.m.
Client: Sansiri PLC
Design Director: Sanitas Pradittasnee
Project Team: Ronarong Chompoopan, Supavadee Nimawan, Rachaniporn Tiempayotorn, Amisa Raksiam, Vongvaritt Siwatwarasuk
Architect: Somdoon Architects
Photographer: Wison Tungthunya
 
 
公司简介 Company Profile:
Sanitas工作室是一家景观艺术工作室,拥有一支以Sanitas Pradittasnee为首的建筑师及景观设计师团队,专门从事景观设计与艺术领域方面的工作,设计灵感主要来源于社会背景、深刻的文化研究及景观设计与艺术之间的无缝边界。Sanitas工作室的作品涵盖雕塑、艺术装置及景观设计项目等,每件作品均注重与人们形成互动并使其有所领悟,同时通过不同规格,探索建筑环境及其内涵乃至与人们进行互动的可能性。
 
Sanitas Studio is a Landscape and Art studio led by Sanitas Pradittasnee with a team of architects and landscape architects. Sanitas studio works in the area between landscape architecture and Fine Art, inspired by social context, deep cultural research and seamless boundary between landscape architecture and Fine Art. Sanitas Studio' works include sculptural work, art installation and landscape architecture projects. Each work deals with people's interaction and how it would provoke people's consciousness. By working in varying scale, each work is being explored in the possibility of built environment, its meaning and its interaction with people. 

 

上一篇:加拿大消防员纪念碑景观/PLANT Architect
下一篇:美国佛罗里达州那不勒斯市Moorings公园/Perkins Eastman